Preskočite na glavni sadržaj

ULUPUH-ova izložba fotografija 'Aktualno' u Mimari

Bijenalna Izložba 'Aktualno', koja tradicionalno predstavlja recentne radove članova ULUPUH-ove Sekcije za fotografiju, otvara se u srijedu, 25. svibnja, u zagrebačkom Muzeju Mimara, na temu 'Intimno'.
vrijeme: 25.05.2016.
mjesto: Paris, France
url: http://www.havc.hr/
Riječ je o žiriranoj i tematskoj izložbi koja se održava proteklih osam godina, a za ovogodišnje, peto izdanje fotografi su odabrali aktualnu temu "Intimno", kao pojam koji se u smislu unutarnjeg čovjekovog svijeta mijenjao kroz povijest, a u suvremenom svijetu, osim područja na koje se odnosi, širi i svoju semantiku.

"Intimno danas progovara drukčije od očekivanog, više se ističe i čuje njegova glasna, društveno-angažirana i provokativna strana, a manje ona tiha, poetska, misaona i kontemplativna, lirska i emotivna. Unutar te teme umjetnici posežu za širokim inventarom motiva koji su sinonim za intimno, od onih u užem smislu, do onih koji pokrivaju široko područje odnosa privatno-javno, privatno - za(štićeno), javno - (raz)otkriveno", rekla je autorica koncepcije i kustosica izložbe Višnja Slavica Gabout.
 
Uz nju, selekciju radova napravili su fotografi Janko Belaj i Dag Oršić, odabravši radove kojima autori vizualno ispisuju svoj dnevnik i otkrivaju vlastiti autoportret, problematizirajući temu kao odnos prema samima sebi, prema okolini ili intimi.
 
"Profinjeno hvatajući intrigantne i ponekad neočekivane situacije, autori temi pristupaju pokazujući širinu pristupa i bogatstvo stilskih izričaja, od lirskih, ekspresivnih, misaonih, metafizičkih, do društveno-angažiranih, simboličkih i konceptualnih", ocijenila je Gabout u predgovoru kataloga

Po njezinim riječima, ponudivši narative, simbole, alegorije, metafore, foto-akcije, foto-performanse, priču 'intimno' ispričali su na 36 autorskih načina, jedni diskretno prebirući po svojoj nutrini i rekonstruirajući fragmente vlastitog života, a drugi kritički se osvrćući na današnji svijet pun otuđenosti, razdvojenosti i nekomunikacije.

Izlaže 36 fotografa, od Zorana Alajbega, Saše Ćetkovića, Nine Đurđević, Tomislava Marića do Berislave Picek, Igora Šelera i In Zeljaka. Ulaz na izložbu u Muzeju Mimara je besplatan, a izložba se može razgledati do 12. lipnja. Nakon Zagreba, u kolovozu ove godine, gostovat će u Rovinju, u Photo Art Gallery "Batana".
(Hina)