Preskočite na glavni sadržaj

'Razgovori s....' Majom Đurinović

Odjel za kazalište i film Matice hrvatske pokrenuo je novi program 'Razgovori s....'  u prostoru Knjižare Matice hrvatske u Zagrebu. U ponedjeljak, 23. svibnja, na tribini će gostovati istaknuta hrvatska plesna umjetnica Maja Đurinović, a povod za razgovor je obilježavanje Godine Slavenske, što je cjelogodišnji projekt Umjetničke akademije u Osijeku.
vrijeme: 23.05.2016. 18 h
mjesto: Zagreb; Knjižara Matice hrvatske, Ulica Matice hrvatske 2
url: http://www.matica.hr

Prema riječima Maje Đurinović, „zajednička je želja 'vratiti' najveću hrvatsku balerinu i plesačicu u memoriju zajednice, kako stručne tako i u one šire još uvijek skeptične prema plesnoj umjetnosti, i nesigurne spram vrednovanja plesnih umjetnika u kontekstu nacionalne kulturne baštine“. Osim teme Mia Čorak Slavenska – sto godina kasnije razgovorom namjeravamo dotaknuti recentnu situaciju suvremene hrvatske plesne scene i edukacije.
 
Maja Đurinović, rođena Zalar, u rodnom je Zagrebu završila Klasičnu gimnaziju, Školu za ritmiku i ples i studij jugoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu. Profesionalno se bavi plesom: petnaestak godina izvođački (u KASP-u Milane Broš i ansamblu Gesta), kasnije kao pedagoginja, koreografkinja i suradnica za scenski pokret (u pedesetak dramskih i lutkarskih predstava, i opera) te teoretski, povijesno i kritički kao autorica tekstova i knjiga iz područja hrvatskoga plesa (kao Mercedes Goritz Pavelić, Mia Čorak Slavenska, Razvoj suvremenog plesa: Ana Maletić – životopis).

Članica je uredništva časopisa za plesnu umjetnost Kretanja i urednica http://www.plesnascena.kulisa.eu, gdje redovito objavljuje osvrte. Zaposlena je u Odsjeku glume i lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku u zvanju izvanrednog profesora iz područja scenskog pokreta.

Autorica programa i voditeljica razgovora: Mira Muhoberac, tajnica Odjela za kazalište i film
Uvodna riječ: Sanja Nikčević, pročelnica Odjela za kazalište i film