Preskočite na glavni sadržaj

Premijera predstave 'Grga Čvarak' u Velikoj Gorici

U subotu, 14. svibnja, s početkom u 18 sati, u dvorani Gorica održat će se premijera predstave 'Grga Čvarak' autora Ratka Zvrka. Istoga će dana, u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Velika Gorica, biti otvorena izložba ilustracija 'Grga Čvarak' likovnog umjetnika Tomislava Torjanca.
vrijeme: 14.05.2016. 18 h
mjesto: Velika Gorica; Dvorana Gorica, Zagrebačka 37
url: https://hr-hr.facebook.com/scena.gorica

Nakon uspjeha slikovnice „Grga Čvarak“ popraćene prekrasnim ilustracijama likovnog umjetnika Tomislava Torjanca, a u nakladi Mozaik knjige, Scena “Gorica” seli ilustracije gospodina Torjanca na kazališne daske uprizorujući svijet malenog dječaka iz 70tih godina prošlog stoljeća.
 
U predstavi, koju je dramatizirala režiserka Ivana Čoh Šverko, glume: Ana Vilenica, Mateo Videk i Tomislav Krstanović.
 
Grga Čvarak temeljno je djelo hrvatske dječje poezije, pa tako i nezaobilazan lektirni naslov. Od njegovog nastanka 1967. godine do danas, svojim humorom ne prestaje uveseljavati djecu i odrasle. Tko ne zna za Grgu Čvarka, koji svojom ambivalentnošću pokazuje sve odlike pravoga živog djeteta? Upravo je u toj ambivalentnosti dobrote i nestašluka najveća Grgina zanimljivost. U ovoj predstavi ćemo se baviti upravo time, pokušavajući dati svoj odgovor na desetljetnu zagonetku – zašto je Grga tako podvojen. A odgovor zapravo čuči u svima nama, nitko od nas nije crn ili bijel, samo što je kod našega Grge to posebno izraženo. Postupci i emocije tako pojačani dolaze do izražaja i otvaraju mogućnost za razgovor o njima – kazališni razgovor, a onda, nadamo se, i razgovor unutar obitelji i/ili razreda. Ovom predstavom Scena “Gorica” nastoji novim naraštajima djece usaditi određenu dozu empatije tj. osjećaj za drugoga i osvijestiti ih da, kada nekome prilaze, to čine s najboljim namjerama i te da isto očekuju od drugih. Temeljni je cilj kazališnog “Grge Čvarka” optimizmom probuditi ono najbolje u svakome od nas i učiniti ovaj svijet ljepšim mjestom.
 
Na predstavi su surađivali Tomislav Torjanac, Marta Crnobrnja, Iva šimunović, Dinko Appelt i mnogi drugi.
 
Dan nakon, u nedjelju, 11. svibnja u 17 sati, zakazana je prva reprizna izvedba ove predstave, također u dvorani Gorica.