predstavljanje

Predstavljanje monografije Darka Glavana o radu galerije Arteria


vrijeme: 27.03.2014. 18,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5

Predstavljanje monografije galerije Arteria 1994-1999., autora Darka Glavana, održava se u četvrtak, 27. ožujka, u 18 sati, u Muzeju Mimara.

Na 128 stranica predstavljen je do sada neobjavljeni tekst povjesničara umjetnosti Darka Glavana o radu galerije ARTERIA koja je djelovala u Zagrebu, Savska 16 u periodu od 1994.-1999., ilustriran reprodukcijama djela šezdesetak domaćih i stranih autora te isto toliko održanih izložbi tijekom navedenog perioda.

Galeriju Arteria osnovali su, vodili te u njoj izlagali likovni umjetnici, što ju čini posebnom sve do danas, nakon prestanka njenog rada. Zlatan Vrkljan, Vatroslav Kuliš, Bane Milenković, Željko Lapuh, Lovro Artuković, Željko Kipke, Ivo Prančić samo su dio scene koja se u galeriji tada stvarala; Darko Glavan ih u svojem tekstu naziva ih 'tvrdom jezgrom' galerije.
 
Pored Glavanovog, teksta uvod potpisuje povjesničar umjetnosti Tonko Maroević, predgovor novinarka Dorotea Jendrić, a pogovor povjesničarka umjetnosti Leila Mehulić, dok dizajn poptisuju Sanja Bachrach-Krištofić i Mario Krištofić koji su rad na monografiji započeli s Darkom Glavanom za njegova života te dovršili prema naputcima i radnom materijalu koji su za njim ostali. Knjigu urednički supotpisuju i članovi obitelji Glavan - njegova supruga Daniela, dok je njegov sin, Daniel Glavan izdavač monografije.
 
Ova knjiga dovršena s ljubavlju i entuzijazmom je homagge Darku Glavanu, ali i osnivačima te voditeljima i umjetnicima koji su činili živo tkivo galerije Arteria.

Na promociji će govoriti suradnici i prijatelji Darka Glavana, a glazbom popratiti njegov prijatelj, glazbenik Zoran Predin.

(M.K., 26.03.2014)