Preskočite na glavni sadržaj

Razgovor i predstavljanje knjige Beti Žerovc

U Galeriji Miroslav Kraljević, u petak, 6. svibnja, u 19 sati, predstavlja se knjiga 'When Attitudes Become the Norm, the contemporary curator and institutional art' / Kada stavovi postanu norma, suvremeni kustos i institucionalna umjetnost', uz razgovor s autoricom - slovenskom teoretičarkom i povjesničarkom umjetnosti Beti Žerovc.
vrijeme: 06.05.2016. 19,00
mjesto: Vienna, Austria
url: http://www.tqw.at/
Knjiga Beti Žerovc, 'When Attitudes Become the Norm...' u izdanju Igor Zabel Association for Culture anf Theory (Ljubljana) i Archive Books (Berlin), zbirka je eseja i razgovora na temu suvremenoumjetničkih kustoskih praksi, teoretičarke i povjesničarke umjetnosti Beti Žerovc. Žerovc kroz ovu vrlo opsežnu i slojevitu publikaciju propituje kustoske prakse unutar širih drustveno-političkih i ekonomskih okvira, ali i u odnosu na paradigmatske obrate koji su se desili u svijetu umjetnosti tijekom prošlog stoljeća. Autorica analizira poziciju kustosa kao ključne figure koja se pojavljajuje, razvija, te participira u institucionalizaciji suvremene umjetnosti tvrdeći da upravo kroz kustosa institucionalna umjetnost dolazi do svoje reformulacije.

Dok prvi dio knjige etablira povijesni i kontekstualni okvir za razumijevanje fenomena kuriranja i skicira obrise moći i aktivnosti kustosa suvremene umjetnosti, kasniji eseji Beti Žerovc analiziraju globalno širenje kustoskih praksi, te politizaciju polja i mogućnosti društveno-političkih namjera suvremenih izložbi i ostalih kustoskih projektnih formi. Zadnji segment knjige bavi se idejom kustosa kao umjetnika i kurirane izložbe suvremene umjetnosti kao umjetničkog medija, događaja, rituala.

Ova publikacija, osim tekstova Beti Žerovc, sadrži i pogovor uvažene teoretičarke Mary Ann Staniszewski, autorice vrlo referentne knjige o instituciji moderne i suvremene ujetnosti The Power of Display: A History of Exhibition Installations at the Museum of Modern Art (MIT, 1998.).

Beti Žerovc je slovenska povjesničarka i teoretičarka umjetnosti. Predaje na Odsjeku za povijest umjetnosti ljubljanskog Filozofskog fakulteta. Njezin istraživački fokus čine vizualne umjetnosti i svijet umjetnosti od sredine 19. stoljeća naovamo, s posebnim fokusom na njihovu ulogu u društvu. Kroz posljednjih 15 godina njezin se interes usmjerio na fenomen kustosa suvremene umjetnosti, izložbe suvremene umjetnosti kao medija i promjene uloge umjetničkih institucija.

Publikacija 'When Attitudes Become the Norm, the contemporary curator and institutional art' / Kada stavovi postanu norma, suvremeni kustos i institucionalna umjetnost (pisana na engleskom jeziku), bit će prilikom zagrebačkog predstavljanja dostupna i za kupnju.