Preskočite na glavni sadržaj

Cijela knjiga Monteverdijevih madrigala prvi put u izvedbi Antiphonusa

U utorak 10. svibnja s početkom u 20 sati, u foajeu Muzeja za umjetnost i obrt, Ansambl Antiphonus, pod umjetničkom i dirigentskom palicom Tomislava Fačinija, održat će svoj posljednji koncert sezone i tradicionalnog ciklusa Triade, kada će ekskluzivno, po prvi put, izvesti cijelu knjigu Monteverdijevih madrigala. 
vrijeme: 10.05.2016.
mjesto: Zagreb, Muzej za umjetnost i obrt
url: http://www.antiphonus.com/

U foajeu Muzeja za umjetnost i obrt, od struke uvažen i hvaljen Ansambl Antiphonus, poznat po svojim osebujnim repertoarima što njeguju raspon od srednjevjekovnih pa sve do suvremenih autora, a kojim od njegovog osnutka 2008. dirigentski ravna njegov umjetnički voditelj Tomislav Fačini, za kraj ove sezone (2015./2016.) i posljednji koncert ciklusa Triade, pripremio je vrlo ambiciozan koncert, odnosno program naziva Monteverdi: V libro dei madrigali.

Naime, u utorak 10. svibnja svojoj će vjernoj publici prvi put predstaviti cijelu knjigu iz Monteverdijevih madrigala (kojih su se zaželjeli tijekom proba na prošlim Dubrovačkim ljetnim igrama), i to iz njegovog centralnog opusa koji uključuje peteroglasne madrigale, ali i virtuozne madrigale in stile concertato uz basso continuo, zaokruživši tako prvobitnu repertoarnu ideju cijele sezone Triada.

- Antiphonus je prije tri godine započeo avanturu istraživanja madrigala, i sada se, na koncu trećeg ciklusa TRIADE u Muzeju za umjetnost i obrt, odvažio predstaviti publici jednu cjelovitu knjigu tog žanra. Ne bojte se, ne traje dulje od sata. U prvom dijelu večeri prisjetit ćemo se likova iz spjeva Il pastor fido; okrutne Amarilli, Mirtilla i blesavog Silvija koji je ustrijelio Dorindu, a nakon toga ćemo pretopiti povijesni kadar i otvoriti vrata ustanovljenju modernog izvođačkog aparata: iz istog izvora, monodija  i polifonija, vokalni i instrumentalni slog, moderno koje ne dokida nego nadopunjuje staro, jučer i danas, vječno svježe i mirisno, a uhu zamamno – najavio je nadahnuto Tomislav Fačini.