Preskočite na glavni sadržaj

Nikola Đuretić / London - hommage

U nedjelju, 24. travnja, u 12 sati, u Foto galeriji Lang u Samoboru, otvara se izložba fotografija Nikole Đuretića 'London – hommage'. Izložba ostaje otvorena do 22. svibnja.
vrijeme: 24.04.2016. 12,00
mjesto: Samobor; Foto galerija Lang, Langova 15
url: http://www.fotogalerija-lang.com
Izbor Đuretićevih fotografija iz ciklusa London: hommage ujedno je i posveta klasičnoj fotografiji koju pamtimo po djelima poznatih svjetskih fotografa kao što su primjerice bili Cartier Bresson, Robert Capa ili u nas Tošo Dabac i Mladen Tudor, da spomenemo samo neke. Đuretićevi uhvaćeni ulični prizori u Londonu dokaz su da life fotografija, koliko god se danas može doimati "retro", kada je posrijedi ovakav majstor analogne fotografije, onda ona dosegne kreativne vrhunce u ekspresiji i neprevladanoj dokumentarističkoj uvjerljivosti.

Svijet koji je umjetnik vidio u boji sveden je na monokromatske nijanse sive, što donekle čak apstrahira snimljeno pa se tako dolazi do sâme značenjske i interpretacijske bîti slike. Pri tome, posebice u rečenim reportažnim prizorima, čini se da je lagano naglašen kontrast zbog veće jasnoće, pa i čitljivosti jer se u kadru nerijetko nalaze razne vrste natpisa i fotosa tako da se pojedine slike mogu ne samo gledati nego i čitati.  Mario Bošnjak (odlomak iz kataloga)

Nikola Đuretić (Osijek, 1949.) hrvatski je književnik, urednik i nakladnik. Do sada je objavio dvadesetak knjiga proze, poezije, ogleda, feljtona i teatroloških tekstova. Dobitnik je više uglednih domaćih i međunarodnih književnih nagrada i priznanja (M. Marulić, V. Devide, K. Š. Gjalski, D. Horvatić i druge), a za svoj prinos hrvatskoj kulturi godine 1998. odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Više od dva desetljeća proveo je u egzilu radeći kao novinar i urednik na BBC-u u Londonu. Za boravka u Velikoj Britaniji bio je jedan od troje osnivača londonskog ogranka Matice hrvatske te inicijator BBC-evih programa na hrvatskome jeziku. Radio je i kao urednik u nakladništvu te je dugi niz godina bio u uredništvu nekada kultnoga kazališnog časopisa Prologa. Član je Društva hrvatskih književnika te Matice hrvatske. Živi kao samostalni umjetnik u Zagrebu.