Preskočite na glavni sadržaj

Završio 'Mali Marulić' - najbolja predstava 'U potrazi za dijamantnom suzom'

Najbolja predstava  9. festivala hrvatske drame za djecu  'Mali Marulić' je predstava požeškoga Gradskog kazališta  'U potrazi za dijamantnom suzom', odlučio je stručni žiri festivala koji se od 11. do 14. travnja održavao u Splitu.
vrijeme: 14.04.2016.
mjesto: Split
url: http://www.gkl-split.hr

Predstavom "Duga" Dinka Šimunovića, koju je izvela Umjetnička akademija iz Osijeka, u četvrtak navečer završio je 9. festival hrvatske drame za djecu "Mali Marulić.  Prije predstave stručni žiri u čijem su sastavu bili Renata Carola Gatica, Lina Vengoechea i Ivor Martinić dodijelili su predstavi  "U potrazi za dijamantnom suzom" nagradu za najbolju predstavu u cjelini. To je autorski projekt Vanje Jovanovića i Ivana Pokupića pod mentorstvom Maje Lučić i Tamare Kučinović.
 
Najboljim dramskim tekstom proglašen je tekst autora Hrvoja Zalara za predstavu "Moja obitelj i jedan jež" Kazališta "Smješko" iz Zagreba, a ta je predstava u režiji Ivane Boban dobila i najbolju ocjenu dječjeg žirija u kojem su bili učenici splitskih osnovnih škola.
 
Nagrada za likovno rješenje lutaka i scenografije dodijeljena je Nisi Hrvatin za predstavu "Trsatski zmaj" riječkoga Gradskog kazališta lutaka, autora i redatelja Davida Petrovića i Alexa Đakovića.
 
Franjo Đaković dobio je nagradu za najbolju mušku ulogu Jure, Slineše i Automata u predstavi "Moj prijatelj mačkodlak" splitskoga Gradskog kazališta lutaka, autorice Olje Savičević Ivančević i redatelja Ivana Plazibata. Ta je predstava osvojila još dvije nagrade - Lara Živolić dobila je nagradu za najbolju žensku ulogu - ulogu Jelice, te Ivan Plazibat za najbolju režiju.
 
Na festivalu su uz večerašnju "Dugu" i  nagrađene predstave izvedene još i "Neispričana bajka" Radovana Rudžjaka, Aleksandra Naumova i Damira Klemenčića te "Hrabrica" Željke Horvat Vukelje.
 
Osim splitskoga Gradskog kazališta lutaka, na festivalu su nastupili Kazalište "Smješko" iz Zagreba, velikogoričko Gradsko kazalište "Scena", zagrebačko Gradsko kazalište "Žar ptica", požeško Gradsko kazalište, riječko Gradsko kazalište lutaka i Umjetnička akademija iz Osijeka.
 
Za natječaj za najbolji dramski tekst za lutkarsko kazalište i kazalište za djecu "Mali Marulić" pristigla su 42 teksta, a članovi žirija Jasen Boko, Ivor Martinić i Ivan Plazibat nagradili su tri teksta. Prvu je nagradu dobio tekst "Magnus" Hane Večer, drugu "Kradljivica ključeva" Marte Mehovec de Carvalho, a treću "Stonoga" Goge Andrijane Grgičević. Nagrade su uručene prvog dana festivala.
 
"Mali Marulić" održavao se od 11. do 14. travnja u Gradskom kazalištu lutaka i Gradskom kazalištu mladih. U četiri dana u Gradskom kazalištu lutaka, Gradskom kazalištu mladih, dvjema osnovnim školama i knjižnici izvedeno je 18 programa. Nastupilo je sedam kazališta, a u splitskim osnovnim školama, u suradnji s Dramskim programom Hrvatskoga radija, održane su četiri slušaonice, radioigre za djecu.
 
Na festivalu je sudjelovalo stotinjak umjetnika, a pratilo ga je više od 2000 gledatelja. (Hina)