projekcija

Televizijska premijera dokumentarca 'Bijela kuga'


vrijeme: 25.02.2014. 20,55 h

U utorak, 25. veljače, s početkom u 20,55 sati, na Prvom programu Hrvatske televizije održat će se televizijska premijera filma 'Bijela kuga' autora i redatelja Silvija Mirošničenka.

Pobačaj, abortus ili bijela kuga jedan je od najvećih problema suvremene ginekologije i društveni problem oko kojeg se spore konzervativne i liberalne društvene strukture.

Film prati ginekologa Dubravka Lepušića koji između ostalih operacija obavlja i abortuse i putuje po školama držeći predavanja o spolnosti kako bi što više mladih koristilo kontracepciju. S druge strane, pater Marko Glogović žestoko se bori protiv abortusa tako da u Karlovcu i Sveticama drži kuće u koje sklanja djevojke koje se prisiljavalo na pobačaj, ali ih je on odgovorio ponudivši im smještaj. Pater Glogovoć je u suradnji s udrugom Gabrijel podigao i spomenik nerođenoj djeci na karlovačkom groblju.

Duboko podijeljenog stava oko zabrane ili legalizacije abortusa, film prikazuje ženske udruge koje se bore za ženska prava, udruge religijskog svjetonazora, kao i osobna svjedočanstva djevojaka.

Producentice: Mirta Puhlovski, Anamaria Kapulica
Scenarij: Silvio Mirošničenko
Montaža: Sara Gregurić
Redatelj: Silvio Mirošničenko
Produkcija: HRT i Slavica film
Snimateljica: Ana Vrdoljak
Tonski snimatelj: Vilim Novosel
Godina proizvodnje: 2013.

(R.P.B., 24.02.2014)