Preskočite na glavni sadržaj

Yuri's night – filmovi o astronautici u Rijeci

Diljem svijeta 12. travnja obilježava se manifestacija povodom prvog leta čovjeka u Svemir -Yuri's night, a Astronomski centar Rijeka pridružuje se spomenutoj manifestaciji prigodnim programom o astronautici.
vrijeme: 12.04.2016.
mjesto: Rijeka; Astronomski centar Rijeka, Sveti Križ 33
url: http://www.astronomski-centar-rijeka.hr

Za najmlađe posjetitelje u 18 sati prikazivat će se animirani film 'Utrka do Zemlje'. U filmu posjetitelji upoznaju stanovnike dva carstva smještenim na Mjesecu, Gasmoonia i Karmoonia te njihov plan da osvoje Zemlju.

U 19,30 sati bit će prikazan i nagrađivani film 'Povratak na Mjesec: zauvijek' u kojem će posjetitelji saznati sve o novoj utrci „osvajanja“ Mjeseca. Film prati natjecanje Google Lunar XPrize, čiji je cilj spustiti privatnu letjelicu na površinu Mjeseca. Osim o samom natjecanju i uvjetima za osvajanje novčane nagrade, gledatelji će se prisjetiti posljednje u nizu misija Apollo koje su u razdoblju od 1961. do 1972. godine rezultirale čovjekovim spuštanjem na Mjesec.
 
Za današnja saznanja o svemirskim putovanjima zaslužan je i Jurij Gagarin, čovjek koji je obilježio svemirsku utrku, kada je na dan 12. travnja letjelicom Vostok 1 prije 55 godina okružio naš planet.
 
Prije oba filma svi posjetitelji moći će pogledati i 10-minutu prezentaciju o Juriju Gagarinu, prvom čovjeku u Svemiru. Kratka prezentacija popraćena je multimedijalnim fotografijama rakete nosioca i modula u kojem je ostvaren prvi let čovjeka u Svemir te najosnovnijim detaljima leta.