natječaj

Zidne Novine – natječaj za nove projekte


prijava: 20.03.2014.

Pozivaju se svi zainteresirani da se prijave na natječaj za autorski koncept Edicije Zidnih Novina unutar kojeg se svaka od 8 lokacija kaslića Zidnih Novina tretira sadržajno zasebno unutar predložene sadržajne cjeline. Rok istječe 20. ožujka.

Zidne Novine započete su 2006. u 7 izloga/kaslića nekadašnje Kinoteke kao komunikacijski kanal - prozor nevidljivog (istraživačkog) dijela projekta Bacača sjenki 'Bilježenje grada/Bilježenje vremena'. Od 2010. prerasle su u samostalni projekt Zagreb Parafernalije. ZN/ZP su vidljivi dio kontinuiranog istraživanja Bacača Sjenki o višeslojnom promišljanju grada, javnog i privatnog prostora, urbaniteta, suživota u gradu/državi te identitetu i dinamici odnosa pojedinca i zajednice.

Ciljana publika: svi slučajni prolaznici/ce te namjerni čitatelji/ice, posjetitelji našeg bloga, stručna javnost: urbani antropolozi, povjesničari umjetnosti, sociolozi, urbani naratori, arhitekti i urbanisti, arhivari nematerijalne (urbane) baštine i prostorno-društvenog i arhitektonskog naslijeđa.

Broj kaslića/lokacija: 8 ormarića Zidnih Novina nalaze se na 8 lokacija u zagrebačkom javnom prostoru.

Zidne novine su tematski usmjerene na efemernost svakodnevnice, na mikro i makromemorijske narative vezane uz područja oko samih kaslića ili su oni pogled/otvori u druga mjesta, druge svjetove i druga vremena; zanima nas transformaciju grada, kao i preispitivanje politika sjećanja, svakodnevnog političkog djelovanja te medijske prisutnosti u javnom prostoru.

Zidne Novine njeguju dokufikcijski pristup navedenim tematskim smjernicama, razvijaju modele hipertekstualnog iščitavanja grada, alternativnih kartografija, konstrukcije mjesta sjećanja i taktike konstrukcije kolektiviteta.

Poziv je otvoren za sve, ali i za vizualne, odnosno novomedijske umjetnice/ke, za istraživače/ice humanističkog smjera (etnologija, sociologija, filozofija, politologija), odnosno za interdisciplinarne autorske timove s obzirom na to što Zidne Novine komuniciraju podjednako i tekstom i slikom. Biti će prihvaćeni i prijedlozi bazirani na temelju humanističkog pristupa istraživanju grada, a ako kandidat/kinja nema dovoljne dizajnerske kompetencije, organizatori će omogućiti suradnju s dizajnerom/icom.

Poziv je otvoren za i performativne umjetnice/ke, odnosno za ona rješenja koja lokacije kaslića Zidnih Novina promišljaju kao prostor performativnih akcija u javnom prostoru. U tom slučaju – edicija Zidnih Novina može biti osmišljena i na tragu dokumentacije akcija izvedenih u javnom prostoru u suradnji s dizajnerom/icom kojega omogućuju organizatori.

Što prijava mora uključivati:
- tekstualno obrazloženje autorske koncepcije i motivacije (do 1800 znakova);
- skice idejnog rješenja u jpg ili pdf formatu;
- životopis;
- okvirni plan realizacije edicije (najkasniji datum planiranog početka rada na ediciji je 15. svibnja 2014.)


Prijava može uključivati:
- portfolio autorice/autora;
- koncept promocije (prijedlog mjesta, scenarij događanja...);
- eventualni koncept događaja vezanih uz pojedinu lokaciju ili cijelu ediciju kao prostorno-društvene intervencije u gradu.

Potrebni dokumenti šalju se elektroničkom poštom do 20.03. 2014. na bacaci.sjenki@gmail.com, a u subjekt mail-a je potrebno napisati 'Za natječaj ZN/ZP 2014_(+vlastito prezime)'.

Dodatni upiti o projektu/natječaju mogući su do 10.03. 2014. na bacaci.sjenki@gmail.com

(I.P., 19.02.2014)