Preskočite na glavni sadržaj

Nagrada za životno djelo Primorsko-goranske županije glazbeniku i melografu Ivanu Pavačiću

Dobitnik Nagrade Primorsko-goranske županije za životno djelo za 2015. godinu je glazbenik i melograf s Krka Ivan Pavačić i to za izniman doprinos u promicanju tradicijske glazbe Hrvatskog primorja čime ona postaje opća kulturna vrijednost, odlučeno je na današnjoj sjednici Županijske skupštine.
vrijeme: 31.03.2016.
mjesto: Rijeka
url: http://www.pgz.hr/

Ivan Pavačić rođen je 1936. godine na Krku, član je Hrvatske glazbene unije i glazbeni pedagog koji godinama vodi škole svirke sopela na Krku. Prikuplja narodne pjesme i plesove otoka Krka od 1962. godine te ih precizno i strpljivo bilježi. Objavio je šest knjiga s notnim zapisima tih pjesama i plesova. Surađuje s Hrvatskim radijem i Radijem otok Krk na produkciji emisija o pučkoj glazbi, čakavskom govoru i običajima. Uredio je i snimio CD i DVD albume s pučkom glazbom otoka Krka i dobrinjskom Staroslavenskom misom.
 
Godišnje županijske nagrade dobit će udruga "Naša djeca" iz Opatije za izniman doprinos i postignuća u promicanju dječjih prava i dječjeg sudjelovanja u civilnom društvu i volonterstvu, direktorica riječke polovne škole PAR Gordana Nikolić za promicanje znanosti i razvoj obrazovanja i promicanje poduzetništva žena u zemljama regije te pijanist Goran Filipec za međunarodnu promociju glazbe sušačkog skladatelja, pijanista i pedagoga Ive Mačeka te hrvatske glazbene baštine u svijetu.
 
Nagrada za životno djelo iznosi 12 prosječnih neto plaća zaposlenih u Hrvatskoj u prethodnoj godini, a godišnja nagrada četiri prosječne plaće.
 
Raspravu tijekom donošenja odluke o dobitnicima nagrada izazvalo je izostavljanje liječnika kardiologa Željka Plazonića s liste dobitnika, predloženog za Nagradu za životno djelo. Naime, Plazonić je županijski vijećnik HDZ-a, a u pravilima o dodjeli nagrada županije stoji da se nagrade u pravilu ne dodjeljuju članovima predstavničkih tijela. Vijećnik HDZ-a Dinko Beaković je ocijenio da je time Plazonić doveden u neugodnu situaciju te da bi pravila trebala biti jasnija, odnosno da bi nemogućnost da vijećnik dobije nagradu trebala biti izričito utvrđena, a ne s terminom "u pravilu".
 
Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić (SDP) kazao je da on osobno smatra da Plazonić zaslužuje tu nagradu, ali da također drži da je ne može dobiti zbog utvrđenih pravila o dodjeli nagrada, donijetim na Županijskoj skupštini. Istaknuo je da se pri donošenju odluka o dodjeli nagrda u ovoj skupštini nikad nije gledalo na političku pripadnost.
 
Uz Pavačića i Plazonića, za Nagradu za životno djelo bili su nominirani i književnik i numizmatičar Bože Mimica, Stanislav Gilić za dosege u alpinizmu i odgoju novih naraštaja alpinista te pjesnik Nikola Kraljić. (Hina)