Preskočite na glavni sadržaj

'O ispraznosti svijeta i brzom protoku vremena'

Otvorenje izložbe Marijana Vejvode  pod nazivom 'O ispraznosti svijeta i brzom protoku vremena' održat će se u riječkoj Galeriji Principij u subotu, 26. ožujka, s početkom u 12 sati.
vrijeme: 26.03.2016. 12 h
mjesto: Graz
url: https://www.facebook.com/fotoklubrijeka/

O ispraznosti svijeta i brzom protoku vremena
(de vanitate mundi et fuga saecli)


Fotografije industrijskih predjela Manchestera nakon industrijske revolucije u 18. stoljeću i kulturne revolucije 1968. godine.

Nekoliko fotografija kulturne revolucije na Manchesterskom univerzitetu 1968. i okolni ambijent. Manchester je bio centar tekstilne industrije za vrijeme Industrijske revolucije pa su Marx i Engels ovdje istraživali prirodu kapitalizma.

Nad fotografijama se kontemplira uz slijedeći tekst:

«…Marx je često govorio o svome djelu u tom razdoblju kao o «ekonomskom sranju», i u toj je prezirnoj frazi nesumnjivo bilo elemenata krivice. Još davne 1845. pretvarao se da je rasprava o političkoj ekonomiji gotovo završena i tijekom 13 godina ponavljao je i ukrašavao tu laž tako često da su očekivanja njegovih prijatelja narasla gotovo do nemogućih vrhunaca. Sudeći po potrebnom vremenu, oni su pretpostavljali da to doista mora biti golemo eksplozivno punjenje koje će istoga trenutka uništiti zdanja kapitalizma koja su bez temelja. Redovni kratki izvještaji Engelsu u Manchester održavali su mit o velikom napretku. «U potpunosti sam razorio teoriju profita onakvu kakva je dosad iznesena», objavio je Marx bučno u siječnju 1858. godine. Uistinu, međutim, sve što je imao pokazati od onih dugih dana u Britanskom muzeju i još dužih noći za njegovim stolom bila je klimava hrpa neobjavljivih spisa, ispunjenih sporadičnim bilješkama…»

Francis Wheen, Marxov Kapital, Srednja Europa, Zagreb, 2009.

Marijan Vejvoda

Više…