Preskočite na glavni sadržaj

Domino objavio poziv za sudjelovanje na festivalu Perforacije

Udruga Domino otvorila je natječaj za sudjelovanje u osmom festivalu izvedbenih umjetnosti Perforacije, čije će se zagrebačko izdanje ove godine održati od 16. do 20. lipnja, namijenjen plesačima, koreografima i plesnim kolektivima koji djeluju na području Hrvatske, i to prvenstveno onima koji u svojem izrazu nisu ograničeni na tradicionalno definirane forme.
vrijeme: 16.06.2016.
prijava: 10.04.2016
url: http://www.perforacije.org/

Kako se ističe u objavi, rok prijave je 10. travnja, i to na adresu elektroničke pošte udrugadomino.marketing@gmail.com s predmetom: "Za poziv za izvedbe gotovih radova", a razmatrat će se gotovi izvedbeni radovi koji su izvedeni u razdoblju od svibnja 2014. do trenutka prijave.
 
"Udruga Domino kroz mnoge projekte izravno i neizravno potiče stvaranje novih, ali i prezentaciju već izvedenih plesnih predstava. Upravo u tom smjeru se raspisuje i ovaj poziv kojim želimo dati veću podršku nezavisnoj umjetničkoj produkciji s naglaskom na plesnu scenu", stoji u najavi natječaja.
 
"Mnoge plesne predstave zbog loše financijske i prostorne situacije u Hrvatskoj nemaju priliku biti izvedene dovoljno puta. Tim natječajem dajemo priliku i plesnim umjetnicima da ponovno izvedu svoje produkcije, i publici da ponovno vidi njihove radove. Putem natječaja pozivamo plesne umjetnike iz Hrvatske da prijave radove, prvenstveno one koji u svom izrazu nisu ograničeni na tradicionalno definirane forme", dodaje se.
 
Detalji natječaja dostupni su na poveznici http://www.perforacije.org/?p=2487.
 
Prijavljene radove razmatrat će žiri u sastavu plesni umjetnik Branko Banković, performer i koreograf Bruno Isaković i producentica Ganz novog festivala Silvija Stipanov.
 
Festival Perforacije održava se svake godine u tri hrvatska grada, Zagrebu, Rijeci i Dubrovniku, a predstavlja širok spektar umjetnika s Balkana koji se u svojem radu dotiču pitanja identiteta (javnog, političkog, vjerskog, ekološkog), te pitanja granica redefiniranja i prostora, kolektivne i osobne povijesti, a čije se izvedbe temelje na plesnom, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama.
 
U sklopu festivala, poznatog i kao Tjedan izvedbenih umjetnosti, održava se i Noć performansa, site-specific događaj u okviru kojeg Perforacije pozivaju domaće i regionalne umjetnike da tijekom jedne noći predstave instalacije, eksperimente sa svjetlom, zvukom ili pokretom, različite prostorne intervencije, modele participacije s publikom i slično.
 
Osim u Zagrebu, Perforacije i/ili Noć Performansa dosad su održani i u New Yorku i Portlandu (SAD), Beogradu (Srbija), Skoplju (Makedonija), te Brestu i Caenu (Francuska).
 
Festival je u rujnu 2015. proglašen u Parizu, na dodjelama prvih nagrada EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe) Europskog udruženja festivala, jednim od dvanaest festivala koji se po mišljenju stručnjaka za kulturne strategije Europe najviše ističu po uvođenju novih trendova u europski festivalski krajolik.(Hina)