Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Jon Thomsona i Alison Craighead u Zagrebu

U galeriji ART 836 / G u Zagrebu, danas, 22. ožujka, u 21 sat, otvara se izložba / instalacija 'Here' britanskih umjetnika Jon Thomsona i Alison Craighead. Izložba ostaje otvorena do 18. travnja.
vrijeme: 22.03.2016. 21,00
mjesto: Zagreb; Galerija ART 836 / G, Pierottijeva 11
url: http://art836g.tumblr.com
Thomson & Craighead već dugi niz godina djeluju na području Internet umjetnosti. Njihovo djelovanje je, kao što kaže kritičar David Auerbach, na području dviju racionalno nemjerljivih sfera: lokalnog i globalnog. To područje, u koje smo skliznuli tako lako u posljednjih nekoliko desetljeća, je nexus umjetnosti Jon Thomsona i Alison Craighead,  konfrontacija s tantalizirajućim nemogućnostima gledanja cijelog svijeta odjednom, jasno i distinktivno.

Umjetnički rad Here iz 2011. godine  prvotno je nastao za projekt Mini Museum of XXI Century Arts talijanskog kustosa i teoretičara novo-medijske umjetnosti Domenica Quarante. Radilo se o digitalnoj fotografiji stvorenoj prvenstveno za prikaz na ekranu čiji je sadržaj istovremeno i jednostavan i otvoren višestrukim interpretacijama. I njegova kasnija realizacija kao skulpture/signalnog znaka koji, okrenute u smjeru sjever – jug, označuje dužinu meridijana u miljama, kao i digitalna fotografija na ekranu,  suptilno koriste jedan podatak da nas podsjete koju udaljenost moramo prijeći da bi se vratili na isto mjesto. Daljnja iščitavanja su otvorena posjetiteljima.
    

Jon Thomson (London) and Alison Craighead (Aberdeen) žive i rade u Londonu i Kingussie. Njihov umjetnički opus uključuje filmove i instalacije za galerije, muzeje i prostorno-specifične lokacije, koje uključuju i internet.  Dobitnici su brojnih nagrada za svoj rad. Nedavne izložne uključuju: The Line Sculpture trail, London; Carroll/Fletcher Gallery, London; Zentrum Kunst Media, Karlsruhe; Haus der Kunst, Munich; BFI Southbank, London; Berkeley Art Museum, California; Artists Space, New York; Tang Contemporary, Beijing and Moderna Museet, Stockholm. Jon je predavač na Fine Art at The Slade School of Fine Art, University College London, dok Alison predaje suvremenu umjetnost i vizualne kulture in na University of Westminster i drži predavanja o vizualnoj umjetnosti na l Goldsmiths University u Londonu.