predavanje, tribina

Predavanje Nika Theodora: Urbanizacija neoliberalizma


vrijeme: 30.01.2014. 19,00
mjesto: Zagreb; MaMa, Preradovićeva 18
organizator: Grupa 22 / Multimedijalni institut

U četvrtak, 30. siječnja, u 19 sati, u Multimedijalnom klubu MaMa, održava se predavanje američkog profesora urbanog planiranja i urbanih politika Nika Theodorea pod nazivom 'Urbanizacija neoliberalizma'.

Polazeći od zajedničkih radova Neila Brennera, Jamija Pecka i Nika Theodorea, ovo predavanje će razmatrati u kojoj mjeri su gradovi poprimili središnji značaj za reprodukciju, mutaciju i kontinuirano rekonstituiranje neoliberalizma tijekom posljednja dva desetljeća.

Gradovi danas funkcioniraju unutar vrlo neizvjesnog ekonomskog okruženja koje karakterizira fiskalna nestabilnost, spekulativno kretanje financijskog kapitala i sve intenzivnija konkurencija među gradovima. Došlo je do izrazite urbanizacije neoliberalizma jer su gradovi postali strateškim metama za sve širi spektar neoliberalnih policy eksperimenata, institucionalnih inovacija i političko-ideoloških projekata: od marketinškog pozicioniranja gradova, otvaranja poduzetničkih zona, nadmetanja poreznim olakšicama, privatnih projekata urbanog razvoja, privatno-javnih partnerstava, preko socijalnih politika workfare-a i novih strategija socijalne kontrole, discipline i nadzora, pa sve do niza institucionalnih transformacija unutar lokalne javne uprave.

Pod tim uvjetima gradovi su postali inkubatori političkih i ideoloških strategija kojima se održava dominacija neoliberalizma. Ali gradovi su i bitna mjesta otpora vladavini tržišta.

Nik Theodore je profesor urbanog planiranja i urbanih politika na Sveučilištu Illinois u Chicagu. Urednik je časopisa Antipode: A Radical Journal of Goegraphy. Urednik je i autor brojnih knjiga i članaka, najčešće u suradnji s Neilom Brennerom i Jamijem Peckom, između ostalog: Spaces of Neoliberalism: Urban Restructuring in North America and Western Europe, Variegated Capitalisms i Afterlives of Neliberalism.
O seriji predavanja:

Predavanje Nika Theodorea prvo je u seriji predavanja “Program kapitalističkog grada” koja preispituje ulogu grada, organizacije života u njemu i urbanih politika u reprodukciji suvremenog kapitalizma i izazovima pred koje to stavlja antisistemske pokrete koji svoje ishodište nalaze na terenu grada.

(M.K., 27.01.2014)