Preskočite na glavni sadržaj

KinoKino Festival: Indijski film 'Duga' pobjednik prvog izdanja

Indijski film 'Duga' Nagesha Kukunoora osvojio je KinoKino nagradu za najbolji dugometražni film prvog međunarodnog festivala profesionalnih filmova za djecu, čiji je službeni dio završio u subotu navečer dodjelom nagrada u zagrebačkom kinu 'Europa'.
vrijeme: 20.03.2016.
mjesto: Zagreb
url: http://kinokino.hr/

"Taj izniman film odvodi nas na putovanje njihovog života - sestra i brat susreću ljude toliko različite koliko se razlikuju i dugine boje. Ova odiseja otkriva magičnost djetinjstva, ljubavi, kinematografije, ali i magičnost raznobojne Indije", ističe se u obrazloženju profesionalnog žirija.
 
Uz KinoKinonagradu, koju je izradio Nedjeljko Mikac, redatelj će dobiti i tisuću eura. Zagrebačkoj publici je zahvalio video porukom, istaknuvši kako je sretan što je film koji je radio s ljubavlju prepoznat u zemlji toliko dalekoj od njegove.
 
Posebno priznanje u toj kategoriji dodijeljeno je mladoj glumici Rebeci Josephson za ulogu u švedskom filmu "Moja sestra mršavica" Sanne Lenken.
 
KinoKino nagradu za najbolji kratkometražni film dobio je irski film "Pidžama party" Kate Dolan, "vješto i suptilno ispričana priča o intimnom odnosu dvije djevojčice koji se razvija unatoč neprihvaćanju društva". "Izvrsno odmjerena i sjajno odglumljena lica ispunjavaju taj film stvarnim ljudskim emocijama i velikom količinom nade", obrazložio je žiri.
 
Sedmeročlani dječji žiri, dodijelio je KinoKino nagradu za najbolji dugometražni film nizozemskom "Malom gangsteru" Arnea Toonena, koji je osvojio i nagradu publike.
 
Razloge za  svoju odluku žiri je pronašao u činjenici da "problem nasilja među vršnjacima film prikazuje na humorističan način, ali s ciljem da poruka nađe svoj put do što većeg broja gledatelja".
 
Zahvalivši na nagradi, redatelj je video snimkom poručio kako je sretan što njegov film svugdje nailazi na dobar prijem i što je temu uspio prikazati na granici komedije i drame.
 
Najboljim kratkometražnim uratkom, koji će dobiti i 500 eura, dječji žiri je proglasio američki film "Prije bombe" redateljice Tannaz Hazemi koji "vrlo dirljivo i uvjerljivo govori o sestri koja se sama brine za sebe i brata".
 
"Glazba u filmu ima važnu ulogu i kroz cijeli film naglašava kontrast i pouku. Posebno nas se dojmilo što je glavna junakinja naših godina i što donosi odgovorne i zrele odluke", obrazložio je dječji žiri.
 
Članovi profesionalnog žirija bili su slovenski redatelj Miha Hočevar, programska koordinatorica Filmskog festivala u Zlinu Jaroslava Hynštova i redatelj Daniel Kušan, a dječjeg Lorna Ilić, Rok Jakopović Potz, Katarina Jukić, Viktor Mijatović, Laura Radičević, Lovro Svetina i Karla Škrlec.
 
Proglašenjem pobjedničkih filmova završio je službeni dio KinoKino Festivala, nakon čega je prikazan domaći filmski klasik za djecu, "Izgubljena olovka" Fedora Škubonje.
 
Festival se održava i u nedjelju, kada će se, među ostalim, prikazati dvostruki dobitnik, film "Mali gangster", izbor igranih i animiranih filmova za najmlađe u programu "Moj prvi odlazak u kino", film "Bugsy Malone" - klasik po izboru Antonia Nuića i "Koko i duhovi" člana žirija Daniela Kušana.
 
Proteklih je dana na festivalu prikazano tridesetak filmova za djecu do 14 godina, a osim projekcije filmova u konkurenciji  priređen je bogati popratni program, razgovori o filmovima s djecom, susreti redatelja i publike, druženja i radionice.
 
Organizatori su zadovoljni prvim izdanjem i nadaju se da će festival postati tradicionalan, te da će doprinijeli da djeca, koja ga sada posjećuju i gledaju nekomercijalne i kvalitetne filmove, postati pravi filmofili. (Hina)