Preskočite na glavni sadržaj

Otvoren Sajam knjiga u Leipzigu

U četvrtak, 17. ožujka, otvoren je Sajam knjiga u Leipzigu, jedan od najstarijih i najvećih kulturnih događaja te vrste u svijetu koji je ove godine posvećen temi izbjeglištva.
vrijeme: 17.03.2016.
mjesto: Leipzig, Njemačka
url: http://www.leipziger-buchmesse.de/
"Odnos prema izbjeglicama i migrantskim kretanjima će biti odlučujući čimbenik u formiranju budućnosti Europe a integracija useljenika će biti središnji izazov u desetljećima koje dolaze", rekao je uoči otvaranja direktor sajma Oliver Zille, koji je ustvrdio kako se rasprava o migraciji mora voditi na europskoj razini te kako je Leipzig za to idealno mjesto.
 
U sklopu sajma i pratećeg festivala "Leipzig čita" bit će, u suradnji s prevoditeljskom platformom Traduki i u programu "Bijeg, migracija i domovina" predstavljena i nova djela književnosti jugoistočne Europe. U programu sudjeluju i hrvatski autori Marina Vujčić i Kristian Novak.
 
Na sajmu koji traje do nedjelje predstavit će se više od 2200 izlagača iz 42 zemlje. U Leipzigu je svojim štandom, kako stoji na internetskoj stranici sajma, prisutno i hrvatsko Ministarstvo kulture.
 
Prvog dana dodijeljene su glavne nagrade, onu za beletristiku dobio je njemački autor Guntram Vesper, za stručnu literaturu Juergen Goldstein, a za prijevod Brigitte Doebert za prijevod romana Bore Čosića "Tutori".
 
Sajam knjiga u Leipzigu pokrenut je u 17. stoljeću i do 1945. bio je najveći takav sajam na svijetu kada je, zbog hladnoratovske podjele, prevagnula važnost sajma u Frankfurtu.

(Hina)