predavanje, tribina

Predavanje Penelope Curtis u MSU


vrijeme: 30.01.2014. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Dvorana Gorgona, Avenija Dubrovnik 17

U četvrtak, 30. siječnja, u 18 sati, u Dvorani Gorgona Muzeja suvremene umjetnosti, održava se predavanje Penelope Curtis, ravnateljice Tate Britain.

Kao dio popratnih programa uz retrospektivu Vojina Bakića, MSU je pozvao Penelope Curtis, ravnateljicu Tate Britain, da predstavi svoja istraživanja i tumačenje fenomena iznimno vitalne moderne skulpture Velike Britanije, razvoj i utjecaj koji je imala na promjenu smjera europske i svjetske skulpture.

Tako će publika dobiti širi uvid u pojave koje su utjecale i na promjenu i osuvremenjivanje izraza Vojina Bakića, koji je nekoliko puta izlagao u Londonu i pratio doprinose dominantne kiparske struje britanskog kontinenta. Dodiri Vojina Bakića i britanskih modernih kipara su brojni. Da spomenemo samo neke: izložba Henryja Moorea održana je 1955. u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. Prva izložba jednog modernog kipara u Jugoslaviji bila je prvorazredni kulturni događaj, kojemu je nazočio sam Henry Moore s kojim se tom prigodom Bakić upoznao. Herber Read je 1964. u kultnoj knjizi Sažeta povijest moderne skulpture uvrstio skulpturu Vojina Bakića, što mu je priskrbilo planetarnu vidljivost.
 
Dr. Penelope Curtis u svojoj je bogatoj karijeri imala vodeću ulogu u nekoliko važnih britanskih kulturnih institucija. Godine 1988. priključuje se Tate Liverpoolu kao kustosica izložbenih programa. U periodu između 1994. i 1999. godine kao voditeljica Centra za istraživanje skulpture u Institutu Henry Moore u Leedsu bila je zadužena za programe izložbi povijesne i suvremene skulpture, upravljanje zbirkom skulptura i arhivom, te istraživačke aktivnosti i izdavaštvo. Godine 2010. postaje ravnateljica Tate Britain te je ujedno prva žena na čelnoj poziciji tog muzeja. Uvodi nove standarde u prezentaciji i interpretaciji muzejske građe. Bila je kustosica nedavno održane izložbe Moderna britanska skulptura u londonskom Royal Academy of Arts.

Objavljuje knjige i priloge o britanskoj skulpturi 20. stoljeća, europskoj umjetnosti i arhitekturi međuratnog razdoblja i suvremenim kiparima (Thomas Schütte, Gerard Byrne, Isa Genzken). Autorica je knjiga: Sculpture 1900-1945: After Rodin (OUP, 1999), Sculpture in 20th Century Britain (Henry Moore Institute, 2003), Patio and Pavilion: The place of sculpture in Modern Architecture (Ridinghouse, 2007).
 
Predavanje je na engleskom jeziku, a namijenjeno je stručnoj i široj javnosti. Ulaz slobodan.

(M.K., 20.01.2014)