predavanje, tribina

[d]razgovor Transfer & video program posvećen Ladislavu Galeti


vrijeme: 16.01.2014. 20,00
mjesto: Zagreb; HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18

U četvrtak, 16. siječnja, od 20 sati, održava se [d]razgovor povodom izložbe Transfer 1995. – 2010. i video projekcije posvećene likovnom i filmskom umjetniku Ivanu Ladislavu Galeti. U razgovoru sudjeluju Olga Majcen, Sunčica Ostoić, Iva Radmila Janković i Gordana Brzović, autorica i redateljica Transfera te koautorica izložbe. Razgovor moderira Marko Golub.

Posljednji dio programa uz izložbu, koja ostaje otvorena još do subote 18. siječnja, svojevrsna je posveta multimedijskom umjetniku i sveučilišnom profesoru Ivanu Ladislavu Galeti, čovjeku čija su medijska istraživanja unutar i između filma, videa, likovne umjetnosti i ekologije ostavila izniman trag na domaćoj i internacionalnoj umjetničkoj sceni.

Ne manje važno je i Galetino edukatorsko poslanje i činjenica da je svojim nekonvencionalnim predavanjima koja su povezivala i humor i mistiku i povijest medijske umjetnosti inspirirao generacije mladih ljudi. Možda je manje poznato da je Galeta bio i autor Multimedijske rubrike Transfera, u kojoj je, slično kao i u svojoj predavačkoj praksi, u prvom licu predstavljao filmska i video djela domaćih i internacionalnih autora. Ovim povodom iz Transferovog arhiva s Hrvatske radiotelevizije posložili smo jednosatni video program posvećen upravo njemu, a osim njegovih priloga iz Multimedijske rubrike prikazat ćemo niz priloga koji portretiraju samog Galetu ili daju uvid u neke od njegovih projekata a nastali su u rasponu od desetak godina.
 
Izložba je posvećena kultnoj televizijskoj emisiji 'Transfer', koja se kroz 15 godina emitiranja na HTV-u profilirala u jedinstven medijski i kulturološki fenomen, duboko isprepleten i integriran sa suvremenom umjetničkom scenom koju je pratio. Uz otvoreni video arhiv većine emisija snimljenih od 1995. do 2010., poseban segment izložbe čine projekcije Teorijskih filmova te kronološka kompilacija Transferovih priloga posvećenih dizajnu od sredine 90-ih do kraja 2000-ih. Kustosi izložbe su Marko Golub i Gordana Brzović, autorica i urednica emisije Transfer.

(M.K., 14.01.2014)