predavanje, tribina

Predavanje Lane Cavar i Narcise Vukojević na Studiju dizajna


vrijeme: 15.01.2014. 20,00
mjesto: Zagreb; Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, Frankopanska 12

U srijedu, 15. siječnja, dizajnerice Lana Cavar i Narcisa Vukojević održat će predavanje na zagrebačkom Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu, s početkom u 20 sati. Predstavit će svoj projekt Iskopavanja, u sklopu kojeg se bave pretraživanjem, prevrednovanjem i tumačenjem djela iz povijesti hrvatskog dizajna u vremenskom razdoblju od 1950. do 1990. godine.

Prvo izdanje, Sudi knjigu po koricama, tematizira naslovne stranice knjiga hrvatskih nakladnika. Drugo izdanje, Znakovi proizvodnje – proizvodnja znakova, tematizira vizualna identitetska obilježja, zaštitne znakove uglavnom proizvodnih poslovnih subjekata koji su djelovali na području Hrvatske u istom razdoblju. Riječ je o izboru više od tisuću naslovnica knjiga i oko 250 zaštitnih znakova rekonstruiranih prema reprodukcijama iz različitim arhivskih materijala. Osim estetske komponente, možda se značajnijim čini pokušaj kontekstualizacije izabranog vizualnog materijala u povijesnom vremenu i prostoru te pronalaženja eventualnih intertekstualnih veza sa suvremenom praksom hrvatskog dizajna.

Lana Cavar i Narcisa Vukojević su dizajnerice vizualnih komunikacija. Diplomirale su dizajn na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a Lana je magistrirala vizualne komunikacije na Sveučilištu Yale. Veliki dio profesionalne karijere ostvarile su u nekadašnjem autorskom timu Cavarpayer. U 15-ak godina prisutnosti na dizajnerskoj sceni postižu zapažene razultate u zemlji i inozemstvu. Od 2008. djeluju kao samostalne dizajnerice. Posljednje tri godine rade na projektu Iskopavanja.

Ulaz na predavanje slobodan je za sve zainteresirane.

(M.K., 14.01.2014)