predstavljanje, projekcija

Kratki utorak: Slovenski 'KINO!'


vrijeme: 14.01.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; Kino Tuškanac, Tuškanac 1

U utorak, 14. siječnja, u 20 sati, u zagrebačkom kinu 'Tuškanac' održava se prvo ovogodišnje izdanje programa Kratki utorak, koje će biti posvećeno slovenskom kratkometražnom filmu i filmskoj publicistici.

Bit će prikazani filmovi Františeka Čapa, Matjaža Ivanišina i Nike Autor nakon čega slijedi promocija novog broja ljubljanskog „časopisa za film i filmsko“ KINO! Ovom prigodom gostuju član uredništva Jurij Meden te Ivanišin i Autor.

KINO! je trenutno jedan od vodećih filmskih časopisa u regiji, koji tri puta godišnje donosi probrane teme iz suvremenog nezavisnog filma, filmske kritike i istraživanja manje poznate povijesti slovenske i jugoslavenske kinematografije. Filmove koji će biti prikazani u Tuškancu uredništvo časopisa proglasilo je najboljim slovenskim ostvarenjima u prošloj i pretprošloj godini dodijelivši autorima Nagradu France Brenk.

Karpopotnik Matjaža Ivanišina dokumentarac je o kultnom redatelju Karpu Godini, koji je i sam bio gost Kratkog utorka lani u proljeće. Jedini uvjet koji je tražio jest da se sam u filmu ne pojavljuje ni slikom ni glasom. Umjesto lika Ivanišin je stoga iskoristio djelo – danas većim dijelom nesačuvan film ceste Imam jednu kuću iz 1971. – u kojem Godina s kamerom putuje po vojvođanskim selima te ga nadogradio vlastitom interpretacijom.

Filmske novosti 55 djelo su Nike Autor, jedne od danas istaknutijih mladih slovenskih filmaša, u kojem je formu filmskih žurnala iz prve polovice 20. stoljeća iskoristila kao istraživačku metodu za propitivanje aktualnog odnosa filmske slike i kapitalizma.

Treći film u programu restaurirani je Piran – biser slovenskog primorja Františeka Čapa, poznatog slovenskog i jugoslavenskog redatelja, kojeg publika prvenstveno pamti po popularnoj romantičnoj komediji Vesna iz 1953. s Metkom Gabrijelčić u naslovnoj ulozi. Upravo Čapu posvećeno je čitav 21. broj časopisa KINO! koji će biti predstavljen u Tuškancu.

Piran je na prvi pogled propagandni uradak u žanru turističkog filma, no suprotstavljanjem gradskih prizora s Tartinijevom sonatom „Đavolji triler” zapravo predstavlja Čapov hommage Piranu koji je postao njegov drugi dom, ali i mjesto posljednjeg počivališta.

Raspored programa:
Piran – biser slovenskog primorja, František Čap, 1965., 10'
Karpopotnik, Matjaž Ivanišin, 2012., 50'
Filmske novosti 55, Nika Autor, 2013., 30'

Kratki utorak ugostit će Jurija Medena, člana uredništva časopisa KINO!, Matjaža Ivanišina i Niku Autor, s kojima će razgovarati kurator programa Ivan Ramljak.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji sa Slovenskom kinotekom. Sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Filmovi su na slovenskom jeziku i imaju engleske titlove. Karpopotnik i Filmske novosti 55 prikazuju se s Blu-raya, a Piran – biser slovenskog primorja s 35mm kopije. Ulaz je besplatan. Više informacija o programu možete pronaći na ovoj poveznici.

Izvor: HAVC

(R.P.B., 14.01.2014)