Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Kasandra' s Mirom Furlan u naslovnoj ulozi premijerno u riječkom HNK-u

Predstava 'Kasandra' po romanu Christe Wolf, u dramaturgiji, dramatizaciji i koreografiji Nade Kokotović, premijerno će biti izvedena u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci 15. ožujka, a u glavnoj ulozi nastupit će Mira Furlan koja postaje članica ansambla toga kazališta, najavljeno je u petak na konferenciji za novinare.
vrijeme: 15.03.2016. 19,30 h
mjesto: Rijeka, HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr

Intendant HNK Oliver Frljić kazao je da je ovaj projekt realizacija njegovih snova jer u njoj sudjeluju Nada Kokotović i Mira Furlan, koje su ga, kako je rekao, svaka na svoj način formirale. "Nadine predstave označile su moj rad kao i mnogih drugih u Hrvatskoj", istaknuo je. Podsjetio je da je Kokotović u Njemačkoj, i mnogo prije toga u bivšoj Jugoslaviji, postavila više od 70 predstava.

Frljić je ocijenio da je "Kasandra" vrhunski roman, ali ne toliko poznat kod nas, te da je aktualan sad i ovdje.

Nada Kokotović ustvrdila je da je Frljić najznačajniji redatelj na području bivše države. U ovom djelu, kazala je, glavna protagonistica razgovara sa samom sobom pred smrt, te se dotiče tema rata, mira, prošlosti, budućnosti koje nema, ljubavi i smrti. Ustvrdila je da nije bilo jednostavno roman tog tipa svesti na razumljiv dramski tekst te da se ona odlučila osloniti na četiri linije pripovijedanja, a to su one vezane uz rat, mir, ljubav i politiku.

Mira Furlan istaknula je da dogovori o njezinom angažmanu u riječkome HNK traju dvije godine. Otkad sam u Rijeci, osjećam samo ljubav i uvažavanje na svakom koraku, navela je. Naglasila je da joj mnogo znači što su je pozvale upravo čelne osobe riječkoga HNK, odnosno Oliver Frljić i Marin Blažević. Mira Furlan može predstavljati simbol otpora ratu, kazao je Blažević, a Furlan se na to referirala navevši da nije ugodno biti simbol jer nad tom simboličkom vrijednošću čovjek nema kontrolu, jedan dan je voljen, a drugi preziran.

Rekla je da joj je povratak u kazalište nakon filmskog i televizijskog rada izazov te da i dalje na sceni osjeća veliku izloženost, kombinaciju ushita i radosti i straha.

Pripovjedačica u predstavi je Olivera Baljak, a glume još Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Jasmin Mekić, Nikola Nedić a nastupaju i plesači riječkoga Baleta. Scenograf je Manfred Schneider, kostimografkinja Joanna Rybacka a oblikovatelj svjetla Boris Blidar.

Na konferenciji za novinare objavljeno je da Mira Furlan postaje članica ansambla riječkoga HNK, i to kao dramska prvakinja te će se sljedećih godina pojavljivati u nizu projekata. Oliver Frljić je također izvijestio da će sadašnju ravnateljicu Hrvatske drame Magdalenu Lupi Alvir, koja odlazi u svibnju na mjesto ravnateljice Gradskog kazališta lutaka Rijeka, zamijeniti dramaturginja Jelena Kovačić. (Hina)