Preskočite na glavni sadržaj

Uspjeh hrvatske violinistice Caroline Blašković u SAD-u

Mlada hrvatska violinistica Carolina Blašković proglašena je u New Yorku pobjednicom prestižnog međunarodnog pijanističkog i violinističkog natjecanja 'American Protege International Piano/Strings Competition 2016.', kao najmlađa od ukupno 62 natjecatelja u kategoriji 'studenti-profesionalci' za starije od 19 godina. 
vrijeme: 11.03.2016.
url: http://www.americanprotege.com/

Blašković (20) je osvojila prvo mjestu na natjecanju u kojemu su ove godine sudjelovali natjecatelji iz SAD-a, Kanade, Kostarike, Velike Britanije, Belgije, Mađarske, Italije, Poljske, Slovačke, Azerbejdžana, Kine, Hong Konga, Indonezije, Japana, Malezije, Filipina, Sjeverne Koreje, Singapura, Tajlanda, Vijetnama i Australije.

Prvonagrađeni glazbenik dobiva priliku za solistički nastup u glasovitom newyorškom Carnegie Hallu, a mlada će violinistica svoju nagradu preuzeti upravo prilikom svojeg tamošnjeg američkog debuta u studenome 2016.

Violinistica Carolina Blašković rođena je u glazbenoj obitelji u Zagrebu a trenutno je na studiju violine na Kraljevskom muzičkom koledžu (RCM-Royal College of Music) u Londonu u klasi profesora Radu Blidara.

Prvi javni nastup održala je s nepune četiri godine, te je već sa šesnaest godina bila redoviti student Muzičke akademije u Zagrebu. Usavršavala se kod niza renomiranih glazbenika, među kojima su  Victor Tretiakov, Natalia Likhopoi, Goran Končar, Adam Korniszewski, Michael Vaiman i drugi.

Dobitnica je brojnih nagrada na nacionalnim i međunarodnim takmičenjima, prvu od kojih je osvojila sa samo devet godina na Međunarodnom natjecanju za mlade violiniste u Gorici (Italija), a među ostalima je osvojila i nagrade "Mladi Paganini" (Poljska), "Vaclav Huml" (Zagreb), "Flame Competition" (Belgija), "Bravo Competition" (Pariz), "Petar Konjović" (Beograd), "Stockholm International Music Competition" (Švedska).

Blašković je dosad održala brojne koncerte diljem Hrvatske, te u Velikoj Britaniji, Sloveniji i Poljskoj, a nastupa kao solist uz pratnju orkestra kao i sa klavirskim triom, gudačkim triom, te s harfom, gitarom i orguljama.

"Prvo mjesto na prestižnom natjecanju 'American Protege' za Carolinu predstavlja odskočnu dasku u karijeri, ali i veliku potvrdu njezina dosadašnjeg rada", stoji u priopćenju. (Hina)