natječaj, djeca, mladi

Krea(k)tivni i (ne)ovisni – natječaj


prijava: 31.01.2014.
organizator: CINAZ / KLOOZ

Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnosti koji je u tijeku, udruga CINAZ s projektom kluba mladih KLOOZ pokrenula je natječaj za umjetničke radove po nazivom 'Krea(k)tivni i (ne)ovisni'! Natječaj je otvoren zaključno do 31. siječnja 2014.

 Tema natječaja su suvremene ovisnosti. Umjetnički radovi mogu biti realizirani u mediju slikarstva, kiparstva (skulptura, instalacija), fotografije ili video umjetnosti. Osnovni ciljevi ovog projekta su poticanje mladih na kreativno stvaralaštvo, afirmiranje mladih umjetnika sa područja grada Zadra, te osvještavanje o problemima i prevenciji suvremenih ovisnosti u lokalnoj zajednici.

Na natječaj se mladi kreativci (u dobi od 15 - 30 godina) mogu prijaviti samostalno, i to samo s jednim radom. Ukoliko se na natječaj prijavljuje grupa autora sa zajedničkim projektom, nužno je imenovati jednog nosioca projekta.

Stručni žiri će između prispjelih prijava odabrati najbolje radove, koje će predstaviti i nagraditi u Klubu mladih KLOOZ na zajedničkoj izložbi u siječnju 2014.

Fotografiju umjetničkoga djela ili video zapis zajedno sa ispunjenom prijavom kandidati šalju na e-mail: durkovicmartina@gmail.com, s naznakom 'Za umjetnički natječaj'.

Svi prijavljeni kandidati će biti u najkraćem roku obaviješteni o rezultatima natječaja, a odabrane radove kandidati će poslati poštom ili donijeti u klub mladih KLOOZ (Trg Petra Zoranića 1, 23000 Zadar). Nakon izložbe sva djela će biti vraćena autorima. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na e-mail durkovicmartina@gmail.com, ili broj mobitela 095 537 38 97 (Martina).

Činjenice o ovisnosti:
- stanje u kojem bez nečega ne možemo normalno funkcionirati;
- kronična (dugotrajna) i recidivirajuća (ponavljajuća) bolest u medicinskom smislu.Ž

Ovisnost o drogama je stanje neodoljive potrebe za neprestanim i daljnjim uzimanjem različitih supstancija. Psihička ovisnost je potreba za uzimanjem supstancije zbog produžetka iskustvenih i psihičkih učinaka (npr. euforije). Tjelesna ovisnost je pojava kad prestanak uzimanja supstancije uzrokuje poremećaj u radu tijela (organizma) s pojavljivanjem neugodnih simptoma krize.
Nema lakih i teških droga!!!
- droga je svaka supstancija koja se zlorabi zbog njenog djelovanja na centralni živčani sustav;
- svaka ovisnost je štetna!

Suvremene ovisnosti - nazivaju se još i ovisnostima bez droga i većina ih je društveno uvjetovana (konzumerizam):
- ovisnost o hrani i izgledu (pretilost, anoreksija, bulimija) - film 'I’m Lovin’ it';
- ovisnost o seksu (hiperseksualni poremećaj);
- ovisnici o lijekovima (tabletomani);
- kockanje (igre na sreću, kladionice, casina…);
- ovisnici o brzinama, športu, politici, novcu, ugledu, čistoći…
- radoholičari i suprotno − oni koji se oslobađaju od rada ('Smrt Zapada' autor Patrik J. Buchanan, dominantne vrijednosti kod mladih: seks, slava, novac (bez rada));
- ovisnosti o medijima: televiziji, ovisnosti o mobitelima i Internetu: cyber-space, online-shoping, online videoigre, chating, MSN, Skype, blogovi, Facebook, SMS, MMS, online-seks;
- voajeri, pedofili...
- hipohondri, piromani, patološke igre-laži...
- kleptomanija, nekontrolirano kupovanje...
- ovisnici o drugoj osobi
- ovisnici o stvarima (fetiška ovisnost)
- ovisnici o običajima, obredima, ritualima, praznovjerju...
- ovisnici o upravljanju drugim ljudima;
- ovisnici o umjerenosti;
- ovisnost o ugađanju drugima;
- ovisnost o propitivanju vlastitih granica;
- ovisnost o zabavi.

(I.P., 13.01.2014)