radionica, kolonija

Zimska škola hrvatskog folklora u Crikvenici


vrijeme: 07.01.2014.
mjesto: Crikvenica

U organizaciji Hrvatske Matice iseljenika i ovoga je siječnja u Crikvenici nastavljena dugogodišnja tradicija održavanja Škole hrvatskog folklora, čiju nastavu o hrvatskom folklornom nasljeđu uglavnom pohađaju hrvatski iseljenici i njihovi potomci.

Nastava se odvija u sportskoj dvorani Srednjoškolskog centra dr. Antun Barac te u Hotelu Kaštel, gdje su polaznici i smješteni.

Devedeset sudionika, mladih ljudi koji su u glavnini hrvatski iseljenici iz svih dijelova svijeta ili njihovi potomci u drugom i trećem naraštaju, obnovit će ili usvojiti umijeća muziciranja i plesa folklornog nasljeđa iz raznih regija Hrvatske.

Voditelj škole je prof. Andrija Ivančan, koji najavljuje da će škola u ovogodišnjem ciklusu obraditi pjesme i plesove Međimurja, Podravine, Hrvatskog zagorja, Zagrebačkog prigorja, Karlovačkog pokuplja, okolice Jastrebarskog, Gorskog kotara, Grobnika, te Istre. Novost u Školi hrvatskog folklora su plesovi Gradišćanskih Hrvata.

U ime Hrvatske Matice iseljenika kao organizatora, Srebrenka Šeravić kaže kako u radu škole sudjeluju polaznici i folklorna te tamburaška društva iz BiH, SAD, Njemačke, Mađarske, Slovačke, Srbije, Švicarske te iz više krajeva Hrvatske.

Na kraju svakog školskog ciklusa polaznici zajedno s predavačima upriliče završnu svečanost, pa će se tako i ovaj put svečanost hrvatskog folklora održati u crikveničkoj sportskoj dvorani, u nedjelju, 12. siječnja, u 20 sati, a ulaz je besplatan. (Hina)

(R.P.B., 07.01.2014)