najave

'Roberto Zucco' prva premijera ZKM-a u siječnju


vrijeme: 12.01.2014.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7

Prvi premijerni naslov Zagrebačkog kazališta mladih, u novoj kalendarskoj godini, bit će hrvatska premijera predstave 'Roberto Zucco', 12. siječnja, u režiji Ivice Buljana, prema tekstu francuskog dramatičara i redatelja Bernarda-Marie Koltesa.

Roberto Succo bio je talijanski serijski ubojica koji je u 80-im godinama prošloga stoljeća počinio niz ubojstava i drugih nasilnih kriminalnih djela uglavnom u Italiji i Francuskoj, ali i u drugim europskim zemljama. Bernard-Marie Koltes (1948.-1989.) svojim ga je junakom učinio 1988., na kraju svojeg kratkog životnog puta, stvorivši od svojeg posljednjeg lika arhetipskog 'junaka našega doba'.
 
Priča započinje Zuccovim bijegom iz zatvora, a završava spektakularnim samoubojstvom nakon ponovnog uhićenja, kada se sa zatvorskog krova baca u smrt. U potrazi za slobodom i identitetom nakon prvog bijega, Zucco susreće različite osobe kojima je zajedničko to što će se taj susret za njih pokazati sudbonosnim - između dva zatvora ubio je majku, silovao adolescenticu, ubio policijskog inspektora i uzeo za taoca dječaka kojeg je na kraju ubio.
 
No, on nije tipični serijski ubojica. Njegov je lik prepun kontradikcija, misli su mu u opreci s djelima, on je ličnost izvan svih normi, osamljenik koji se nije asimilirao s društvenim moralom i odbija se identificirati kao član bilo kakve zajednice. 'Jako smo daleko od uobičajene slike o serijskom ubojici: naizgled krvoločno čudovište, Zucco je u suštini nevjerojatno ljudski lik, ponekad čak dirljiv', ističe se u najavi predstave.
 
Koltesa ne zanima u svojem komadu pokušati objasniti Succove postupke; interpretacija ubojičinih zločinačkih motivacija ostaje na čitatelju ili gledatelju. Umjesto toga, on se u svojem tekstu bavi problematičnošću identiteta, postavljajući pitanje: 'Proizlazi li identitet neke osobe iz njezinih misli, ideje koju osoba ima o samoj sebi i koju onda ostvaruje, ili identitet proizlazi isključivo iz djelovanja?'.
 
Drama se razvija kroz petnaest kronološki povezanih slika. Tekst ima tridesetak osoba od kojih samo Roberto Zucco ima ime, dok su ostale određene generičkim imenima (Mala, Sestra, Brat, Otac...), a utjelovljuju ih glumci Kerkay Rita, Lazok Matyas, Lendvaczky Zoltan, Orosz Akos, Pall Zsolt, Tanko Erika i Senka Bulić.
 
Buljan, kojemu je to deseta inscenacija nekog Koltesova teksta, jedan je od najboljih svjetskih poznavatelja Koltesova djela. Dosad je režirao njegove drame 'Noć tik pred šumama', 'Povratak u pustinju', 'Borba crnaca i pasa', 'Dan umorstava u priči o Hamletu', 'Marš', 'Pijani proces' i 'Salinger'.
 
Priču inspiriranu životom i (ne)djelima Roberta Succa dramaturški je obradio Robert Waltl, kostimografkinja je Ana Savić Gecan a oblikovanje prostora i zvuka potpisuje Umjetnička skupina son:DA.
 
Predstava je dio ciklusa Europsko kazalište u ZKM-u a ostvarena je u koprodukciji Novog kazališta Zagreb i Mini teatera Ljubljana, te kazališta Maladype Szinhaz iz Budimpešte u okviru projekta 'Eksperimentalna kazališna akademija' pod pokroviteljstvom Europske komisije.
(Hina)

(M.K., 27.12.2013)