Preskočite na glavni sadržaj

Tri izložbe u Galeriji Fonticus

U Gradskoj galeriji Fonticus u Grožnjanu, u subotu, 5. ožujka, u 19 sati, otvaraju se tri samostalna projekta: Miranda Legović 'Vrli novi svijet' , samostalna izložba Noela Šurana 'Quod Fatum Est Ovium' te Asja Vasiljev sa izložbom 'Mapiranje stanja'.
vrijeme: 05.03.2016. 19,00
mjesto: Grožnjan; Gradska galerija Fonticus
url: http://gallery-fonticus-groznjan.net
(..) Miranda Legović o vremenu koje dijelimo progovara nizom fotografskih radova. U realnom okruženju autorica zapaža i bilježi, često sasvim obične, dokumentarističke sekvence. Ona uzima scene koje prepoznajemo. Tu nalazimo urbane motive, pejzaže, svakodnevnicu, detalje interijera, portrete ljudi ili životinja. Ove svjetlosne bilješke su kasnije spojene u cjelinu i, paralelnim slalomom, ponuđene na ogled. Suvremeni pristup oblikovanju i prezentaciji dozvoljava strategiju kombinacija, varijacija, poigravanja s artefaktima. Tako ova izložba biva sastavljena od različitih energetski označenih bilješki.(..)

Noel Šuran nudi neuobičajen pristup izboru motiva, oblikovanju i plasmanu likovnog promišljanja. Neophodno je spomenuti njegov intenzivan kreativan put na kojem se određuje kao promotor ekološko-etnografskih tema s područja glazbe i likovnosti. Očituje se povezivanje ruralnog i urbanog tematskog promišljanja. Autor se opet obraća okruženju koje mu mnogo znači. Boraveći i brinući se o poljoprivrednom domaćinstvu, od tuda uzima i materijal za problematizaciju. Iako na prvi pogled možda slični, svaki od njegovih projekata obrađuje drugačiju temu. I ovaj put nam podastire 'krokije iz ovčjih života'. Služeći se njemu bliskom materijalu, metaforično ilustrira suvremeno povijesno vrijeme.(…)

Asja Vasiljev nastavlja istraživanje situacija i stanja odnosa pojedinca i/ili grupe u suvremenom okruženju. Ona oblikuje objekte u prostoru, što odaje skulptorski pristup i edukaciju autorice. Prezirući artificijelnost umjetničkog jezika, autorica ga izvrgava neuobičajenom gradbenom materijalu. Poigravanje s nađenim/izabranim materijalom izazov je za autoricu koja poštuje materijal i ne sakriva mu bit, unatoč tome što, vođena nakanom davanja novog smisla, drastično mijenja standard doživljaja. Ovu izložbu predstavljam kao konceptualni projekt jer se elementi nadograđuju u vremenu. Pred nama je razvoj misli, od doživljene realnosti, preko nadrealističkih objekata, do postizanja nivoa simbola.(..) iz tekstova kustosa Eugena Borkovskog