Preskočite na glavni sadržaj

Performans 'Osmi mart – Mi smo art' udruge Izražena u Varaždinu

Kazališni performans u režiji Ksenije Krčar koji će okupiti profesionalce i amatere, žene i muškarce, bit će svojevrsni hommage borbi za ljudska prava kroz reminiscenciju stvarnog događaja koji je prethodio ravnopravnosti koju žene uživaju danas. Ili ne uživaju? Performans počinje u utorak, 8. ožujka, u 18 sati, ispred Gradske vijećnice u Varaždinu, nastavlja se kroz Ulicu Ivana Gundulića, a završava u Ulici Jurja Habdelića.
vrijeme: 08.03.2016. 18 h
mjesto: Varaždin
url: https://www.facebook.com/izrazena

Dan žena tradicionalno se obilježava poklanjanjem cvijeća ženama. Jer žene vole cvijeće. No Dan žena nešto je sasvim drugo. Dan žena borba je za ljudska prava.
 
Borba za ravnopravnost svih onih koji čine društvo. Svih onih koji ne pristaju na konformizam i društveno-kulturno, povijesno-gospodarske i političko-socijalno utemeljene stereotipe. Tolerancija kao pojam koji je od izgovaranja izgubio značenjsku vezu s onim što zaista predstavlja temelj je zdravog društva koje se razvija oko visoke svijesti o različitosti i individualnosti.
 
Žene nisu slabija bića, muslimani nisu građani drugog reda, ljudi s invaliditetom nisu manje vrijedni. Udruga Izražena osnovana je u cilju promicanja, razvitka i unapređenja suvremene kulture i umjetnosti, prava žena, ljudskih prava i autorskih prava, rodne i seksualne ravnopravnosti, međunarodne suradnje, odgoja i obrazovanja u skladu sa sekularnom državom, znanosti, istraživanja u područjima kulture, umjetnosti i ljudskih prava, održivog razvoja i razvoja lokalne zajednice.
 
Naziv ovog performansa je Mi smo art, što je premetaljka od Osmi mart, a čime se želi istaknuti glavna djelatnost udruge – kulturni i umjetnički sadržaji, ali i napraviti distinkcija i naglasiti da žene nisu imale uvijek mogućnost da se bave onim što vole i žele, nisu imale mogućnost da se izraze. Neke nemaju ni danas. Osmi mart - Dan žena kroz povijest je izgubio svoju ideološku osnovu i pretvorio se u poklanjanje cvijeća ženama, svodeći tako žene, apele za mir, borbu za ravnopravnost spolova i borbu za radnička prava na čisti objekt i paradoksalno dokazujući da su žene i dalje samo pripadnice “ljepšeg spola”.
 
Nakon performansa u Medinoj škrinji priprema se Izraženi Party uz slušaonicu ženskih glazbenica (Morana Krpan) i video Anje Strelec posvećen ženama. Članice i osnivačice udruge Izražena, ujedno i Upravni odbor udruge su Ksenija Krčar (predsjednica), Sandra Malenica (potpredsjednica), Maja Kireta, Morana Krpan, Anja Strelec i Iva Tkalec.


Video rađen povodom Dana žena, svojevrsna je "razglednica različitosti" kojom autorice promoviraju sklad i tolerenciju te pokazuje svu snagu i ljepotu žena bez obzira na dob, porijeklo i standarde ljepote.

*Video će biti prikazan u Varaždinu u sklopu otvaranja udruge "Izražena"

Ideja i koncept: Anja Strelec & Iva Galović
Fotografije: Anja Strelec, Iva Galović, Iva Marković
Glazba: Seastock - Rembember me