izložba

Izložba 'Proizvod' Martine Grlić


vrijeme: 17.12.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Studio Moderne galerije Josip Račić, Margaretska 3

Danas, 17. prosinca, u 19 sati, u Studiju Moderne galerije 'Josip Račić', otvara se izložba 'Proizvod' Martine Grlić. Izložba ostaje otvorena do 12. siječnja 2014.

Estetizacija predmeta njegovim posve osobitim prikazivanjem nije ništa novo, čak ni za ovu umjetnicu. U prethodnom ciklusu ona je slikarski prenosila dokumentarne fotografije iz tvornica, evocirajući proizvodni proces kao ritmičnu i jednostavnu, posve profinjenu igru. Slike tvornica odisale su sjetom i čak nostalgičnim zanosom, skladnim, gotovo plesnim, odnosom glorifikacije rada (kao kod socijalističkog realizma, na primjer) i šarma starih vremena i običaja (u dokumentarističko – memorijskog slikarstva). Život radnica i radnika, barem na njezinim slikama, bio je lijep i elegantan. Novi ciklus prikazuje proizvode i promotivne materijale, donekle suvremene spomenutim tvornicama, na posve drugačiji način, u intenzivnim bojama.

U većini slučajeva (iako ne isključivo) riječ je o gumenim igračkama (koje su zbog izdržljivosti materijala najčešći arheološki svjedoci nedavno minulih vremena, a uz prepoznatljive junake crtanih filmova tu je i jedna vreća za rublje ili popularne žvakaće gume, kao i još neke otrcane relikvije), slikanima pod reflektorima s jakim odbljescima na njihovoj glatkoj i često izlizanoj površini.

Prizori naglašavaju gumenu tvarnost objekata i njihovo trodimenzionalno prisustvo u prostoru. Intenzivne boje u kombinaciji s visokorealističnom manirom podsjećaju i na slike amerikanca Glennraya Tutora, koji na sličan način slika igračke, slatkiše, stripove i sav trošni rekvizitariji dječje svakodnevice. Poput njegovih slika i ove ističu nepobitnu važnost svakodnevnih predmeta u formiranju svijesti pojedinca i kolektiva (jer su to popularna dobra). Ovdje donekle može biti riječ i o glorifikaciji naslikanih objekata, jer se oni predstavljaju kao muzejski, izuzetno vrijedni eksponati, što je u skladu s 'aurom' prošlosti koju posjeduju. iz teksta Feđe Gavrilovića

Martina Grlić rođena je u Zagrebu 1982. godine. Diplomirala je 2009. godine  na Slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera i prof. Duje Jurića. Od 2008. godine aktivno izlaže i sudjeluje na hrvatskoj suvremenoj likovnoj sceni. 2012. dobila je Erste Grand Prix za najbolju sliku. Članica je HDLU i HZSU. Živi i radi u Zagrebu.

(M.K., 17.12.2013)