izložba

Iz ateljea Radničke galerije. Figuracija kao zrcalo intime


vrijeme: 19.12.2013. - 26.01.2014.20,00
mjesto: Zagreb; Radnička galerija, Radnička cesta 22

U četvrtak, 19. prosinca, s početkom u 20 sati, u Radničkoj galeriji otvara se izložba 'Iz ateljea Radničke galerije. Figuracija kao zrcalo intime', na kojoj sudjeluju Jelena Copak, Iva Gluhinić, Marija Koruga, Leda Lebarić, Alisa Ramić, David Mohamad Shreim i Valentina Supanz.

Prije tri godine kolekcionar umjetnina Marijan Hanžeković odlučio je dio poslovnog prostora na Radničkoj cesti 22 namijeniti filantropskom cilju - stvaralaštvu mladih umjetnika. Skupinu koja je ondje organizirala atelijere povezao je profesor sa zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti Zlatko Kauzlarić Atač, inače blizak prijatelj Marijana Hanžekovića.

Energija zagrebačkog Bateau Lavoira, u kojemu se živi i stvara, svojega je mecenu potaknula na osnivanje galerije u neposrednoj blizini njihova prostora. Što je, osim zajedničkog mentora koji ih je odabrao kao najdarovitije polaznike svoje klase, povezalo sedmero slikara? Izložba kao presjek trogodišnjih atelijerskih preispitivanja pokazuje da su se njezini sudionici odlučili za figuraciju kao najprikladniji medij za prikaz autobiografskih motiva.

Usprkos njihovu otporu prema strogim klasificiranjima, usuđujem se upozoriti na nekoliko stilskih i tematskih usmjerenja bliskih umjetnicima s Radničke ceste.

Među umjetničkom sedmorkom ističe se skupina slikarica koje su po svojoj zaokupljenošću fenomenima ženskog identiteta srodne feministički angažiranim autoricama.
Više o izložbi - ovdje.

(M.K., 17.12.2013)