Preskočite na glavni sadržaj

'Suvremena češka umjetnost' u Sisku

U prostoru Gradske galerije Striegl, u četvrtak, 3. ožujka, u 19 sati, otvara se izložba 'Suvremena češka umjetnost / iz fundusa galerija i muzej Magdalene Dobromile Rettigove'. Izložba je otvorena do 31. ožujka.
vrijeme: 03.03.2016. 19,00
mjesto: Sisak; Gradska galerija Striegl, Rimska 11
url: http://www.galerija-striegl.hr
Galerija i muzej Magdalene Dobromile Rettigove svečano je otvorena u lipnju 2010. godine. Nalazi se u rekonstruiranoj zgradi stare žitnice iz 17. stoljeća, a sastavni je dio areala Zámecký dvůr (tj. dvorca) u mjestu Všeradice jugozapadno od Praga u Češkoj Republici. Radi se o impozantnoj četverokatnici. U prizemlju se nalazi stalni izložbeni postav posvećen ovdašnjoj mještanki i slavnoj autorici mnogih čeških kuharica iz 19. stoljeća M. D. Rettigovoj.

Na prvom katu smješten je stalni postav eksponata iz povijesti češkog sela, a drugi kat služi kao galerijski prostor, gdje se organiziraju izložbe slikara, kipara i fotografa. Godišnje se u galeriji održava šest do osam izložbi. Na trećem katu muzeja i galerije nalazi se višenamjenski prostor, u kojem se održavaju izložbe, kazališne predstave, susreti s poznatim ličnostima, svatovi i druga događanja.

Izložba, koju je Galerija M. D. Rettigove posudila Savezu Čeha u Hrvatskoj, nastala je kao rezultat prijateljskih odnosa s kulturnim društvima češke manjine. Radi se o dijelu kolekcije koja se nalazi u depou galerije, a koju sačinjava oko 150 slika. Izabrali smo djela čeških slikara, nastala na Međunarodnim slikarskim kolonijama u Všeradicama. Do sada je održano deset umjetničkih kolonija, na kojima su sudjelovali likovnjaci iz raznih zemalja Europe, Azije i Amerike. Posuđene slike uvelike predočuju krajolik oko našeg mjesta. Radi se o različitim slikarskim tehnikama. Kolekcija slika odabrana je tako, da prikaže razne smjerove i tehnike rada umjetnika.