Preskočite na glavni sadržaj

Lovro Perković - Estetika prostora i senzibilitet konteksta

Predstavljanje knjige dr.sc. Sandre Uskoković 'Lovro Perković - Estetika prostora i senzibilitet konteksta' održava se u ponedjeljak, 29. veljače, s početkom u 19 sati, u Društvu arhitekata Zagreba.
vrijeme: 29.02.2016. 19,00
mjesto: Zagreb; Društvo arhitekata Zagreb, Trg Bana Josipa Jelačića 3/1
url: http://www.d-a-z.hr
O knjizi će govoriti dr.sc. Feđa Vukić,  Maroje Mrduljaš i dr.sc.Tomislav Premerl.

Knjiga 'Lovro Perković: Estetika prostora i senzibilitet konteksta', autorice Sandre Uskoković, izašla je u studenom, u izdanju Exlibris d.o.o. iz Zagreba.

Naslov knjige Lovro Perković: Estetika prostora i senzibilitet konteksta proizlazi iz slojevitog pristupa arhitekta njegovim djelima. Ona ne predstavljaju samo imaginativne metamorfoze (tadašnjeg) svijeta, nego i osobiti odaziv na društvene, praktične, tehničke, ekspresivne i simboličke probleme. Opisujući i obrađujući arhitektovu biografiju, građevne tipove, vremenska razdoblja, knjiga nudi čitatelju polazište za upoznavanje jednog aspekta bogate i specifične povijesti moderne arhitekture u Dalmaciji, istražene i opisane kroz djela Lovre Perkovića. Pri tome je autorica nastojala Perkovićeva djela objasniti kao kritičke argumente, a ne samo kao predodređene paradigme, polazeći od toga da je svaka arhitektura svojevrsni argument izražen u materijalu.

Knjiga je pokušaj da se Perković sagleda ne samo kao arhitekt, već i kao urbanist, teoretičar, inženjer, kako bi se približili njegovom umjetničkom duhu i umu, namjerama u pozadini pojedinačnog djela, ali i tenzijama između idealne vizije i ograničavajuće realnosti. Perkovićeva arhitektura ne bi postigla svoje puno značenje da nije prekoračila društveni sadržaj, budući da Perković nije bio ni ideolog ni estetičar: njegove ideje su poticale oblike, a oblici ideje. Perković je bio kako tradicionalist tako i modernist. Iz tradicije je nastojao apstrahirati glavne principe i sažeti ih u formalni sustav vlastitih pravila prikladnosti. Pripadnost kritičkom regionalizmu, podržana njegovim senzibilitetom prema regionalnim obilježjima, unijela je progresivne i idealističke obrasce u Perkovićev regionalni izraz. dr.sc. Sandra Uskoković
 
Autorica Sandra Uskokovć rođena je 1971. u Dubrovniku. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu Zagreb - Odsjek za povijest umjetnosti. Radila je kao istraživač i stipendist u ICCROM, Rim (2003) i UNESCO, Pariz (2005-2006). Magistrirala je na George Washington University (2004). Doktorirala je 2010.godine na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku za povijest umjetnosti. Docentica je na Sveučilištu Dubrovnik, Odjel za umjetnost i restauraciju. Svoje interese za likovno i literarno objedinjuje pišući članke i recenzije za niz domaćih i stranih časopisa. Sudionica je brojnih međunarodnih stručnih konferencija i simpozija u SAD-u, Aziji i Europi.  Objavila je knjige Moderna arhitektura Dubrovnika kao kulturna baština (Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2009) i Suvremena arhitektura u povijesnom ambijentu, Uvažavanje ili ignoriranje konteksta? (Izdanja Antibarbarus, Zagreb, 2013). Njeno područje istraživačkog interesa obuhvaća: umjetničku kritiku, teoriju i povijest arhitekture, vizualnu kulturu i suvremene umjetničke prakse.