izložba

Izlog u radu IV


vrijeme: 27.11.2013. - 31.01.2014.19,00
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10
organizator: Muzej za umjetnost i obrt / Tekstilno-tehnološki fakultet - Zavod za dizajn tekstila i odjeće

'Izlog u radu IV' naziv je izložbe dizajnera odjeće i nakita, koja se otvara u srijedu, 27. studenog, u 19 sati, u Stalnom postavu Muzeja za umjetnost i obrt, u sklopu manifestacije 8. modni ormar. Radovi se mogu pogledati do kraja siječnja 2014.

'Moda je ogledalo društva u kojem egzistira. Ove godine Modni ormar odaje počast tradicionalnoj odjeći svijeta! Ističući kulturnu baštinu, vrednovanje i očuvanje tradicije, te etnologije kulturne prošlosti. Uvažavanje i proučavanje tradicijske odjeće različitih kultura, etničkih skupina, ceremonijalne i nacionalne haljine, koje su pulsirajuće, vibrirajuće i jarke u suprotnosti s ukusima zapadne estetike.

Žive boje, vez i ukrasi u narodnim nošnjama, najčešće su adresirane na posebne događaje i proslave, uglavnom na festivalima etničkih, vjerskih blagdana, vjenčanja, plesnih svečanosti,  nacionalnih blagdana i obilježja...

Tipični i simbolički oblik identiteta jednog naroda lako je prepoznatljiv, paralelno s kulturnim eklekticizmom, tradicionalna nošnja nudi dokaze o ljudskim emocijama . Većina zemalja želi očuvati svoj nacionalni karakter i imaju svako pravo na to . Nacionalna haljina je dio tog karaktera, naizgled zamrznuta u vremenu, za razliku od  hirovitosti i promjenjivosti mode.

Tradicijska odjeća nosi istaknutu važnost u trenutnim danima, više nije samo osobna, ona je postala most između ljudi prenoseći jedinstvenost pojedinačne kulturne povijesti. ¨Ipak je ovo maleni svijet¨, a moć statične i nepromjenjive egzotike tradicionalnih simbola je upravo u mogućnosti da se apsorbira i transformira.' dipl.ing. Sandra Škaro, asistent u Zavodu za dizajn tekstila i odjeće / kolegij Povijesni kostim

(I.P., 26.11.2013)