Preskočite na glavni sadržaj

Tomislav Gotovac / Strategije ready-madea

U utorak, 9. veljače, u 20 sati, u Institutu za suvremenu umjetnost, otvara se izložba Tomislava Gotovca 'Strategije ready-madea'. Izložba ostaje otvorena do 20. veljače. Razgovor s kustosom izložbe Darkom Šimičićem održava se u srijedu, 17. veljače, u 18 sati.
vrijeme: 09.02.2016. 20,00
mjesto: Zagreb; Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20
url: https://www.facebook.com/ICA.Zagreb
Izložba 'Strategije ready-madea' pokazuje rijetko ili do sada još nikada izlagane radove Tomislava Gotovca koji se direktno ili djelomično referiraju na radikalnu umjetničku praksu Marcela Duchampa.  Radi se o kolažima, objektima i filmovima iz različitih faza umjetnikovog opsežnog opusa. Odabrani radovi nastajali su tijekom 40-ak godina, od polovice 70ih godina prošlog stoljeća.
 
Ovom izložbom obilježava se 79. godišnjica rođenja Tomislava Gotovca. Istovremeno, upravo se ovih dana obilježavaju dvije važne stogodišnjice. Marcel Duchamp prvi put upotrebljava termin „ready-made“ u pismu sestri, datiranom 15. siječnja 1916. godine. Iste godine, samo nekoliko dana kasnije, 5. veljače 1916., u Zürichu je otvoren Cabaret Voltaire, što se smatra početkom dadaizma. Ovi su događaji itekako potaknuli i uticali na radikalnu umjetničku praksu u 20. stoljeću, što Gotovčev opus zorno dokazuje.