natjecanje

AKCIJA Bijeli kvadrat hrvatske kulture / PETICIJA


vrijeme: 14.06.2002. - 14.06.2002.12:00 sati
mjesto: Trgovi ispred svih Hrvatskih narodnih kazalista i nacionalnih kazalisnih kuca u Republici Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci,Osijeku, Dubrovniku i Varazdinu
organizator: Udruge u kulturi RH

U petak, 14. lipnja u 12 sati, održat će se koordinirana akcija potpisivanja peticije svih udruga u kulturi RH, ispred svih Hrvatskih narodnih kazalista i nacionalnih kazalisnih kuca u Republici Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci, Osijeku, Dubrovniku i Varazdinu ciji je peticije da se Zakona o doprinosima, kojim bi uz poreze koji se placa u ovom casu honorari bili optereceni dodatnim davanjima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje u ovom obliku ne prihvati, odnosno da umjetnost i kultura budu izuzeti od novih davanja.
Postovani, na zadnjoj sjednici Upravnog odbora izvjestili smo clanove UO s cinjenicom da je Vlada RH uputila Saboru prijedlog Zakona o doprinosima, kojim bi uz poreze koje placamo u ovom casu honorari bili optereceni dodatnim davanjima za mirovinsko i zdravstveno osiguranje. Zbog navedenog prijedloga, po prvi puta, sve udruge u kulturi RH(njih ukupno 23) koordinirano su zapocele s akcijama pod zajednickim nazivom "Bijeli kvadrat kulture", ciji je cilj da se zakon u ovom obliku ne prihvati, odnosno da umjetnost i kultura budu izuzeti od novih davanja.Slijedeca koordinirana akcija udruga dogovorena je za PETAK, 14. lipnja u 12h, ispred svih Hrvatskih narodnih kazalista i nacionalnih kazalisnih kuca u Republici Hrvatskoj, odnosno u Zagrebu, Splitu, Puli, Rijeci,Osijeku, Dubrovniku i Varazdinu, gdje ce se potpisivati peticija. MOLIMO VAS DA ZURNO STUPITE U KONTAKT SA SVIM STRUKOVNIM UDRUGAMA U KULTURI (LIKOVNI, DRAMSKI, BALETNI UMJETNICI i dr.), KAO I ORKESTRIMA,ANSAMBLIMA KAZALISTA, NEOVISNIM UMJETNICKIM GRUPAMA I SASTAVIMA KOJI DJELUJU U VASEM GRADU, I POKUSATE ISKOORDINIRATI SASTANAK NA KOJEMU BI SE DOGOVORILI DETALJI PROVEDBE AKCIJE. KLJUCNO JE DA SE U PETAK U 12h OKUPI CIM VECI BROJ LJUDI. STOGA VAS POZIVAMO DA SE AKTIVNO UKLJUCITE U ORGANIZACIJU POZIVANJEM SVIH NASIH CLANOVA, S TIM DA IH UPUTITE DA POZOVU I NJIHOVE PRIJATELJE,POZNANIKE, I SVE ONE ZA KOJE SMATRATE KAKO PODRZAVAJU OVAJ PRAVEDNI ZAHTJEV, BILI ONI UMJETNICI ILI BILO KOJE DRUGE PROFESIJE, DA SE U PETAK U 12h PRIKLJUCE I DAJU NAM POTPORU ISPRED HNK-a U VASEM GRADU. Postovani kolege, u ovom trenutku uzasno je vazno da svi zajedno iskazemo svoje nezadovoljstvo ovim zakonom. Njegovim prihvacanjem direktno bi bili umanjeni upravo prihodi nasih clanova, te Vas pozivamo da se prioritetno posvetite pripremi ove akcije. Njen neuspjeh znacio bi jedan veliki korak unazad za sve nas i cjelokupnu hrvatsku kulturu, s dugorocnim posljedicama na osobni standard i zaposlenih, i samostalnih umjetnika i kulturnih djelatnika.Utoliko, bez zajednicke akcije, biti cemo u situaciji da vec od 1.srpnja, uz isti bruto prihod, nasi clanovi zaraduju i do 30% manje. Za sva dodatna pitanja mozete se obratiti Kristini Delfin- Sinovcic u HGU, ili Sanji Bachrach- Kristofic, Predsjednici ULUPUH-a (trenutno sjediste koordinacije udruga), Vlaska 72, Zagreb, na telefon 01 455 25 95, do 16h svakog dana.