Preskočite na glavni sadržaj

Zlatna kolica 13. ZFF-a za 'Saulovog sina', 'Nekoliko sekundi' i 'Zvjerku'

Zlatna kolica za najbolji film 13. izdanja Zagreb Film Festivala dodijeljena su mađarskom filmu 'Saulov sin' redatelja Laszla Nemesa, Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film osvojio je francuski film 'Nekoliko sekundi' redateljice Nore El Hourch, dok je najboljim filmom u programu Kockice proglašena 'Zvjerka' Daine O. Pusić.
vrijeme: 22.11.2015.
mjesto: Rennes, France
url: http://www.t-n-b.fr/fr/mettre-en-scene/

Žiri za natjecateljski program dugometražnog igranog filma 13. ZFF-a činili su Levan Koguashvili, redatelj filma Spojevi naslijepo (dobitnik Zlatnih kolica za najbolji dugometražni igrani film 2014.); producent Cristoph Thoke i redateljica Jessica Woodworth. Žiri je Zlatna kolica dodijelio mađarskom filmu Saulov sin redatelja Laszla Nemesa, s objašnjenjem da je riječ o "izuzetno dirljivom filmu". "Remek-djelo. Nezaboravan. Pobjednik Zagreb Film Festivala. Fizički doživljaj. Nesvakidašnji film", naveli su članovi žirija. Posebna priznanja u spomenutoj kategoriji dodijeljena su dvama filmovima, danskom filmu Rat u režiji Tobiasa Lindholma i australskom filmu Tanna u režiji Bentleya Deana i Martina Butlera.
 
O pobjednicima u kategoriji kratkometražnog igranog filma i programa Kockice odlučivao je tročlani žiri u sastavu Andrei Creţulescu, redatelj (dobitnik Zlatnih kolica za najbolji kratkometražni film 2014).; koordinatorica festivala iz tvrtke Memento Films Sata Cissokho i redateljica Sonja Tarokić. Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film dodijeljena su francuskom filmu Nekoliko sekundi redateljice Nore El Hourch, s obrazloženjem da je film "dojmljiv, naturalistički i beskompromisni prikaz žene u okrutnim situacijama. Sirov, snažan i hrabar. Dokumentaristički pristup u najboljem izdanju". Posebno priznanje u natjecateljskom programu kratkometražnog igranog filma dodijeljeno je filmu Nemir redateljice Ene Sendijarević.
 
Zlatna kolica za najbolji kratkometražni film iz programa Kockice dodijeljena su filmu Zvjerka u režiji Daine Oniunas-Pusić. "Zvjerka je odvažan, originalan i provokativan film koji najavljuje dolazak talentirane autorice. Bravurozno snimanje sa srcem, uz nastupe dviju neustrašivih glumica", stoji u obrazloženju žirija. U programu Kockice dodijeljena su i dva posebna priznanja, i to filmovima Nas dva Andrije Mardešića i Piknik Jure Pavlovića.
 
Najboljim filmom programa PLUS, o čemu je odlučivao žiri zagrebačkih srednjoškolaca u sastavu Nino Potrkač, Josip Čačković, Natalie Dech, Eva Lotta Čimbur Pukšec i Dora Subotić, proglašen je nizozemski Princ redatelja Sama de Jonga, dok je HT nagradu publike osvojio francuski film Novi klinac u režiji Rudija Rosenberga koji je ocijenjen najvišom prosječnom ocjenom 4.8.
 
U ukupno devet dana Zagreb Film Festivala prikazano je 111 filmova na šest lokacija. U međunarodnom natjecateljskom programu prikazano je 13 dugometražnih te 10 kratkometražnih igranih filmova, dok je u hrvatskoj konkurenciji u programu Kockice prikazano njih 11, a osim glavnog, festival je uključivao i 12 popratnih programa. Festival je posjetilo više od 120 gostiju, dok je program Industrija ugostio brojne profesionalce iz svijeta filma.
 
Premda je službeni natjecateljski dio festivala zatvoren u subotu, posjetitelji će u probranim filmskim naslovima moći uživati i u nedjelju, 22. studenoga i to u kinima Europa, Tuškanac te u Muzeju suvremene umjetnosti. Također, izbor festivalskih naslova nastavlja turneju po ostalim gradovima Hrvatske, pa nakon riječkog Art-kina Croatia i varaždinskog kina Galerija, program ZFF putuje održat će se i u Centru za kulturu Čakovec (27. – 30. 11.).
 
Izvor: HAVC