Preskočite na glavni sadržaj

Dubravka Vrgoč treći put na čelu Europske kazališne konvencije

Intendantica Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu Dubravka Vrgoč treći je put izabrana za predsjednicu Europske kazališne konvencije (ETC) na međunarodnoj konferenciji ETC-a koja je održana u Parmi od 12. do 15. studenoga, izvijestio je u ponedjeljak HNK.
vrijeme: 15.11.2015.
url: http://www.etc-cte.org/

Europska kazališna konvencija, osnovana 1988., neprofitna je organizacija koja potiče okupljanje i razmjenu umjetnika, djeluje kao platforma za profesionalno usavršavanje i štiti interese kazališta unutar europske kulturne politike.

U posljednje četiri godine ETC je imao važnu ulogu u kreiranju slike europskoga teatra, istaknula je Dubravka Vrgoč u povodu izbora za njegovu predsjednicu.

"Svojim projektima i aktivnostima ETC promovira važnost teatra u lokalnim, nacionalnim i europskim rasporedima boreći se u ovim, za kulturu prilično nesklonim, tranzicijskim vremenima, za poziciju kazališta kao prostora demokratskog dijaloga u društvu koje se neprestano mijenja. Potreba za razmjenom ne samo kazališnih predstava, već i ljudi koji rade u kazalištu, promoviranje suradnje i koprodukcijskih projekata, očuvanje umjetničkih vrijednosti na komercijalnim tržištima, osmišljavanje projekata koji izravno uspostavljaju dijalog s našim vremenom, redefiniranje insitucija i kazališta, razvoj publike i širenje prostora teatra samo su neke od tema kojima će se ETC nastaviti baviti ili ih pokrenuti u neposrednoj budućnosti kako bi i sam održao poziciju jedne od vodećih europskih kazališnih asocijacija", poručila je Vrgoč.

ETC danas okuplja 40 kazališta iz 23 europske zemlje, a HNK je njezin član od 2014. godine. U sklopu ETC-a godišnje se izvede 16 tisuća predstava pred osam milijuna gledatelja. Cilj organizacije je jačati kulturne veze, omogućiti suradnju i razvoj suvremenog kazališta kroz dijalog kulturne i jezične raznolikosti europskog prostora. Kroz mrežu uključenih javnih kazališta ETC povezuje pojedine nacionalne sastavnice europske kulture, kulturne institucije i kazališne umjetnike u različite oblike dijaloga, kreativnih razmjena i umjetničkih koprodukcija. (Hina)