Preskočite na glavni sadržaj

Znanstveni skup o humoru u svakodnevnoj komunikaciji

Institut za etnologiju i folkloristiku organizira znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem 'Tko se zadnji smije, nije shvatio vic': humor u svakodnevnoj komunikaciji, koji će se održati 19. i 20. studenog 2015.
vrijeme: 19.11.2015.
mjesto: Zagreb; Institut za etnologiju i folkloristiku, Šubićeva 42, V. kat
url: http://www.ief.hr/

Humor je fenomen koji susrećemo u svim povijesnim razdobljima, u suvremenim društvima u usmenoj i pisanoj komunikaciji, među pripadnicima svih dobnih, profesionalnih i drugih skupina, bez obzira na spol, rod i klasu, u raznim prigodama i medijima. Humor se ostvaruje u različitim žanrovima i komunikacijskim modusima, verbalno i neverbalno, i to kao, primjerice, ironija, sarkazam, šala, vic, parodija, satira, farsa, apsurd, cinizam i sl.

Skupom organizatori žele potaknuti prije svega promišljanja (žanrovskih, komunikacijskih, narativnih i drugih pitanja) spomenutih koncepata kao i njihove društvene, kulturološke i ideološke uvjetovanosti te usidrenosti u svakodnevicu kao njezin organski dio. Humor je toliko dijelom svakodnevice da se često shvaćao trivijalnim istraživačkim predmetom iako problematizira, rastače ili učvršćuje sporna mjesta, neuralgične točke zajednica ili skupina, koje su uglavnom onkraj komičnoga.

Želi se potaknuti raspravu o pojedinim semiotičkim aspektima kao i društvenim, kulturnim i psihološkim mehanizmima konstruiranja humornoga te propitati mogućnosti iščitavanja specifičnih struktura, obrazaca ponašanja i vrijednosnih sustava iz različitih humorom obilježenih žanrova i komunikacijskih modusa.

Skup će se održati u Institutu za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu, Šubićeva 42, V. kat.

Program skupa