Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen 'Ruksak (pun) kulture za mlade' od 15 do 25 godina

Ministar kulture Berislav Šipuš najavio je u srijedu u Zagrebu projekt 'Ruksak (pun) kulture za mlade' namijenjen boljoj društvenoj integraciji mladih u dobi od 15 do 25 godina kroz jačanje dostupnosti kulturno-umjetničkih sadržaja u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima RH, te otvorio razdoblje e-savjetovanja za potencijalne korisnike programa.
vrijeme: 28.10.2015.
mjesto: Zagreb
url: http://www.min-kulture.hr

Ministar kulture Berislav Šipuš najavio je u srijedu u Zagrebu projekt "Ruksak (pun) kulture za mlade" namijenjen boljoj društvenoj integraciji mladih u dobi od 15 do 25 godina kroz jačanje dostupnosti kulturno-umjetničkih sadržaja u dislociranim i prometno slabije povezanim područjima RH, te otvorio razdoblje e-savjetovanja za potencijalne korisnike programa.

"Riječ je o programu proizašlom iz programa 'Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi', koji već realiziramo tri godine, a osobito je usmjeren na dislocirana i prometno slabije povezana područja RH", kazao je Šipuš na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Ciljana su skupina mladi u dobi od 15 do 25 godina, posebno mladi u nepovoljnom položaju kao na primjer osobe s invaliditetom, migranti, pripadnici etničkih manjina, pripadnici marginaliziranih zajednica, te dugotrajno nezaposleni i osobe koje su izložene siromaštvu i socijalnoj isključenosti i slično, istaknuo je.

"Diljem zemlje susrećemo jedan dio mladih koji se nalazi u nepovoljnijem položaju, suočeni s financijskim teškoćama, a tu je i problem mladih osoba s invaliditetom koji su često u još nepovoljnijem položaju. Stoga je ovakve programe potrebno posebno razvijati i provoditi jer držimo da će mladima omogućiti bolji pristup sadržajima iz područja kulture i umjetnosti te time pridonijeti njihovoj boljoj društvenoj integraciji", napomenuo je ministar.

Program se odvija u okviru Operativnog programa "Učinkoviti ljudski potencijali" za razdoblje 2014. – 2020., koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda dok dio sredstava osigurava Ministarstvo kulture, i to je prvi natječaj Europskog socijalnog fonda koji je došao u ovu fazu realizacije - praktički na zadnji korak do samog natječaja, kazao je Šipuš.

Privremeni otvoreni Poziv na dostavu projektnih prijedloga za "Ruksak pun kulture za mlade" provodit će se putem triju skupina aktivnosti, koje uključuju organizaciju i provedbu umjetničkih radionica za mlade u srednjim školama, posebno u manje razvijenim područjima u RH; organizaciju i provedbu umjetničkih radionica za mlade u nepovoljnom položaju, te razvijanje interaktivnih kulturno-umjetničkih programa ustanova u kulturi, umjetničkih organizacija i udruga u području kulture i umjetnosti kojima će se povećati mogućnost sudjelovanja mladih u kulturnom životu.

"Bitno je da se žele razviti socijalne kompetencije mladih, kreativno mišljenje kod mladih, educirati ih za promišljanje i razumijevanje umjetničkih djela, ali i svega onoga što čini kreativnost u našem okolišu", istaknuo je ministar.

"Radionice mogu obuhvatiti sva područja umjetničkog stvaralaštva a naše su želje da kroz praktični rad, osmišljavanje i realizaciju umjetničkih projekata svi sudionici razviju individualne kreativne sposobnosti te se time bolje integriraju u društvo", dodao je.

Uoči početka provedbe programa, Ministarstvo je raspisalo javno e-savjetovanje za širu javnost i potencijalne korisnike programa pod nazivom "Nacrt elemenata poziva na dostavu projektnih prijedloga za 'Ruksak pun kulture za mlade'".

Savjetovanje je otvoreno u srijedu u 11 sati na mrežnim stranicama Ministarstva. Bit će otvoreno do 27. studenog, nakon čega kreće razdoblje apsorpcije komentara, te bi natječaj trebao biti raspisan u najskorijem realnom vremenu, vjerojatno polovicom prosinca 2015., napomenuo je ministar.

Predviđeno trajanje provedbe projekata je 18 mjeseci. Prihvatljivi prijavitelji su organizacije civilnog društva (umjetničke organizacije, udruge, zaklade), jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave te umjetničke organizacije, udruge u području kulture i umjetnosti i ustanove u kulturi.

Predviđeni ukupan iznos Poziva je sedam milijuna kuna, od čega su 85 posto sredstva Europskog socijalnog fonda, a 15 posto osigurava Ministarstvo kulture. Dodjeljuju se bespovratna sredstva, a najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može dodijeliti za financiranje projekata u okviru navedenih triju skupina aktivnosti iznosi 100 tisuća kuna, dok je najviši milijun kuna.

Partneri mogu sudjelovati u više od jedne prijave. Prijavitelj može istovremeno biti partner u drugoj prijavi, a prihvatljivi su prijavitelji i partneri iz cijele RH.

Popis prihvatljivih aktivnosti, pokazatelja relevantnih za poziv i svi ostali podaci dostupni su na web stranicama Ministarstva.

Ministar je iskoristio priliku i kako bi najavio još jedan projekt, "Ruksak pun kulture 54+", kojemu je cilj jačanje socijalne uključenosti i unapređivanje kvalitete života starijih osoba, umirovljenika i nezaposlenih iznad 54. godine starosti kroz sudjelovanje u kulturno-umjetničkim aktivnostima.

"S tim smo projektom također vrlo blizu Poziva, a istodobno pripremamo još dva programa: program razvoja društveno-kulturnih centara i program razvoja medija zajednice, koji su nam također jako važni", kazao je. (Hina)