Preskočite na glavni sadržaj

Tribina o Savskom trgu

Tribina 'Savski trg?' održava se u srijedu, 28. listopada, u 19 sati, u dvorani Zelene akcije. Gosti su Dino Belamarić (arhitekt), Zoran Hebar (arhitekt, Urbanistički zavod Grada Zagreba), David Kabalin (arhitekt i autor intervencije na Savskom mostu nastale u okviru programa Tromostovlje projekta Ars Publicae) i Rene Lisac (arhitekt i predsjednik Društva arhitekata Zagreba). Voditelj je Saša Šimpraga.
vrijeme: 28.10.2015. 19,00
mjesto: Zagreb; Zelena akcija, Frankopanska 1
url: http://arspublicae.tumblr.com
Na tribini će se govoriti o aktualnom stanju i perspektivama prostora okretišta kod Savskog mosta i njegove zone. 

Okretište Savski most jedan je od najfrekventniji zagrebačkih terminala. Po procjenama ZET-a terminalom dnevno prođe od 20 000 do 25 000 putnika, a tu su još i tisuće pješaka i biciklista. Unatoč tome taj je prostor uvijek rješavan improvizacijama, a danas nema ni najosnovniju komunalnu opremu kao što su klupe, javni wc ili česmu s besplatnom pitkom vodom. 

Osim što se radi o povijesnom mjestu izlaska Zagreba na Savu, lokacija budućeg mogućeg Savskog trga ujedno je i danas najživlja točka na zagrebačkim obalama te mjesto s ogromnim potencijalom, odnosno iznimno bitna točka za grad.

U zadnje vrijeme nekoliko je različitih projekata usmjereno na moguće preuređenje terminala, a u ovom je trenutku i potpuno neizvjesno hoće li se taj važni javni prostor uopće rješavati, odnosno da li će to biti putem javnog natječaja ili direktnom narudžbom.

Uz prostor samoga okretišta, tribina će se dotaknuti i pitanja Savskog (pješačkog) mosta, mogućnosti za bivše Savsko kupalište, planiranog novog Terminala Sava, nepostojanja javnog parka na Kajzerici, mogućnosti eksperimenta manjeg mjerila u potenciranju pristupa rijeci i drugih tema vezanih uz taj dio grada.  
  
Tribina se organizira u okviru suradnje projekta Ars Publicae (Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja) i platforme 1POSTOZAGRAD. Projekt Ars Publicae programom Tromostovlje u 2015. godini bavi se prostorom povijesnog izlaska Zagreba na Savu i zagovaranjem formiranja Savskog trga.