predstava

'Disamenina čast' P. Marinkovića u ponedjeljak u 'Kerempuhu'


vrijeme: 28.10.2013. 20 h
mjesto: Zagreb; Gradsko satiričko kazalište "Kerempuh", Ilica 31

Satiričko kazalište 'Kerempuh' ugostit će u ponedjeljak, 28. listopada, zagrebačku premijeru drame 'Disamenina čast' hrvatskog dramskog pisca Pave Marinkovića, u režiji bečkog redatelja Mariusa Schienera i zajedničkoj izvedbi austrijskih i hrvatskih glumaca.

Predstava je koprodukcija Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, kazališta Theater Herbst iz Austrije i Austrijskog kulturnog foruma, a svoju je europsku premijeru imala krajem rujna u Gmuendu u Austriji. Kako je pojasnio autor Marinković, projekt je dio austrijske kulturne manifestacije Grenzenlos kojoj je ove godine zemlja partner Hrvatska, a do suradnje je došlo na ideju i poticaj redatelja Schienera, koji je već ranije čuo za taj tekst.

"To je jedna crna komedija koja po Schienerovoj ocjeni odgovara uvjetu da ima i pučki i intelektualni moment te elemente komedije, odnosno, da može zadovoljiti i zahtjevnu bečku publiku i manje zahtjevnu publiku grada Gmunda, odnosno, Donje Austrije gdje se festival održava", kazao je Marinković u razgovoru za Hinu. Dodao je da je predstava dobila nagradu Marin Držić, ali nikada nije postavljena u Hrvatskoj.

Predstava se izvodi na njemačkom jeziku u prijevodu Klausa Detlefa Olofa. "Riječ je o najboljem prevoditelju hrvatskog jezika za njemačko govorno područje, koji je uspio izvrsno prenijeti sve igre riječi i šale", kazao je Marinković.

U predstavi uz austrijske glumce Moniku Schmatzberger, Maxa Mayerhofera, Manuelu Seidl, Petera Pausza i Davida Czifera glume i hrvatski glumci Ivan Jončić, Ivan Pokupić, Katica Šubarić, Luka Štilinović i Tomislav Stojković. "Izabrali smo glumce koji se dobro služe njemačkim jezikom, a predstave u Hrvatskoj održavat će se s titlovima", pojasnio je Marinković.

Nakon izvedbi u kazalištu Theater Herbst u Gmundu, gdje je na repertoaru bila ukupno jedanaest puta, predstava ovaj tjedan ima četiri izvedbe u bečkom kulturnom centru Palais Kabelwerk. Nakon hrvatske premijere u ponedjeljak u zagrebačkom Kazalištu Kerempuh, odlazi u Rijeku, gdje će nastupiti u četvrtak, 31. listopada, u HNK-u Ivana pl Zajca.

Direktor Austrijskog kulturnog foruma u Zagrebu Georg Christian Lack kazao je da su premijere u Gmundu i Beču prošle izrazito uspješno, a da velik uspjeh predstave u Austriji dokazuje i činjenica da je o njoj izrazito pozitivan osvrt izašao i u dnevniku Kurier. "Kritika je bila odlična, a to su jedne od najvećih austrijskih novina", kazao je Lack. "Izvrstan prijam kod bečke publike i jako dobra posjećenost predstave u gradu u kojemu se dnevno događa toliko stvari, svakako pokazuju kako je predstava prošla u Austriji", kazao je.

Napomenuo je da je riječ o posebnom projektu koji uključuje brojne partnere i svakako vrsta suradnje kakvu Austrijski kulturni forum želi razvijati i u budućnosti.

Sanja Ivić, v.d. intendantice HNK-a, kazala je da se zagrebačka nacionalna kuća projektu priključila na poziv autora Marinkovića, pružajući svu potrebnu potporu u smislu tehničke pomoći i glumaca. Napomenula je da je to prva suradnja kazališta Theater Herbst s Hrvatskom. "Drago mi je da je led probio upravo Pavo Marinković, jer je on pisac kojega se više igra u inozemstvu nego pred domaćom publikom. Ovo je dobar inicijalni impuls da se počne malo više razmišljati o piscima koji nisu stalno prisutni na hrvatskim pozornicama a imaju puno uspjeha na inozemnim pozornicama", kazala je Ivić.

Kako je riječ o komornijoj predstavi koja nije podobna za veliku pozornicu HNK-a, predstavu je ugostilo Satiričko kazalište Kerempuh, koje joj je i stilski i tematski bliže, budući je riječ o crnoj komediji u kojoj se autor poigrava sa žanrom grčke tragedije, dodala je Ivić.

Schiener uz režiju potpisuje i scenografiju, režiju i kameru filmskih inserata potpisuje Sandro Decleva, svjetlo i ton oblikovao je Tom Barcal, dok se umjesto glazbe koristi samo tema iz Muppet Showa. Majstor pozornice je Thomas Winkler, a asistenciju režije odradila je Andrea Schneider.

Projekt financira pokrajina Donja Austrija, koproducenti su zagrebački HNK i Austrijski kulturni forum, dok je prijevod financiralo hrvatsko Ministarstvo kulture. S tri svoja glumca u projektu sudjeluje i Umjetnička akademija u Osijeku.

Grenzenlos (Bez granica)
je kazališni festival koji se već sedam godina odvija u regiji Donje Austrije. Festival svake godine bira jednu zemlju partnera, a ove je godine kao najnovija zemlja članica Europske unije odabrana Hrvatska. (Hina)

(R.P.B., 24.10.2013)