Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Karmen Orlić i Denisa Gržetića u Labinu

U utorak, 20. listopada, u 19 sati, u Narodnom muzeju Labin, otvara se izložba pod nazivom '..putujem...putujem...' fotografskog dvojca iz Poreča Karmen Orlić i Denisa Gržetića. Izložba ostaje otvorena do 20. studenoga.
vrijeme: 20.10.2015. 19,00
mjesto: Labin; Narodni muzej, Ulica 1.svibnja 6
url: http://www.uciliste-labin.hr
Autori izlažu svoje stilski profilirane i već prepoznatljive art-fotografije metafizičko-mističnog ugođaja, ovaj put s naglaskom na motivima krajolika i veduta snimljenih na njihovim brojnim foto-putovanjima. Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout

“ Putne priče s njihovih putovanja vode nas maglovitim i mističnim stazama i ambijentima nekih magičnih krajolika i gradova čije nam se vizure na prvi pogled čine znane, ali ubrzo shvaćamo da pripadaju nekom drugom svijetu. Onom snova i mekih tišina, ispražnjenih prostora i začudnih osvjetljenja. Svijetu čudesnih, melankoličnih „nokturna“ i tjeskobnih metafizičkih ugođaja. Ali i svijetu širokih panorama s visokim očištima, pa u tim fotografijama sve stalno kliže u neku drugu dimenziju. Dimenziju nestvarnosti i „zaleđene“ bezvremenosti. Postaje jasno da to više nisu neka konkretna, nego univerzalna mjesta postojanja i bivanja, u kojima caruju mir, zaustavljenost – i odsutnost čovjekove prisutnosti. Autori ne prenose zbilju, jer ona tu nije važna. Važne su misaone i spoznajne poruke. A mi, očarani, pratimo autore u imaginarnoj zbilji jer oni suvereno putuju tim prostorima. Ne kao turisti, nego kao likovni istraživači. Ne kao brbljavi pripovjedači i opisivači, nego kao slikovni pjesnici Gradova i Krajolika, čije su fotografije lirske metafore i kriptične asocijacije; emotivna snatrenja i tihe meditacije. Ali su prije svega koncentrat žive likovnosti i čiste vizualnosti. Stvarno događanje zamijenjeno je tu onim vizualnim, a svjetlo je autoritativno preuzelo glavnu ulogu, najčešće se sljubivši sa sjenom, pa usmjerivši doživljaj s opipljivoga na iluziju. Svjetlo i sjena tako se ovdje pojavljuje kao način poimanja stvarnosti i sredstvo odgonetavanja smislenosti. Kao način oblikovanja i element stvaranja. Višnja Slavica Gabout, iz predgovora

Karmen Orlić rođena je 1966. godine u Puli. Fotografijom se bavi preko dvadeset godina, podjednako u analognoj i digitalnoj formi. Izlagala je do sad na pet samostalnih i više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, gdje je bila višestruko nagrađivana: "PX3 Paris"; "IPA-International Photography Award"; "4EyesPhoto"- Through your eyes photography contest /1 st place: nature; "B&W Spider Award"/1 st place: nature, nagrada "Merit of excellence, Photographer of the year" 2011; "Polux Award"/1 st place: nature; "Objetivo Agricolta", Roma, Italy; "Darkroom Gallery"/ Jurors choice-Essex, Vermont-USA; WPGA "Photography Masters Cup" 2013,2014; IPA-2014. Radovi su joj publicirani u više internetskih časopisa: "Fotoritim","BLUR-magazin","Walking Blind Magazine","Adore Noir Magazine", a postavljeni su i na više fotografskih internetskih foruma i internetskih stranica. Članica je ULUPUH-a od 2009. godine. Živi i radi u Poreču.

Denis Gržetić rođen je 1964. godine u Pazinu. Fotografijom se bavi više od trideset godina. Već 1984, a onda i 1985. godine osvaja nagradu za najbolju fotografiju na "Festivalu mladih" u Pazinu, te 1986. i 1. nagradu za fotografa na "Griziji" u Rovinju. Godine 1987. upisuje Filozofski fakultet u Zagrebu. Kao fotograf-novinar surađuje u Glasu Istre, istovremeno objavljujući fotografije u Studentskom listu. Objavljuje i u časopisu za kulturu „OKO“, a kasnije i u „Fotomagu“. Izlagao je samostalno u Poreču, Dubrovniku, u Šikutima u okviru "Šikuti Machine" projekata, u Rovinju (Galerija Batana 2014.), u Zagrebu (Galerija ULUPUH 2015.), te na više skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu, gdje je višestruko nagrađivan: PIKTO Gallery - Toronto/ Canada; "PX3 Paris"; "IPA-International Photography Award"; "4EyesPhoto"- Through your eyes photography contest; "B&W Spider Award"; WPGA "Polux Award"/1 st place: fine art; te "Photography Masters Cup", gdje osvaja prestižne nagrade. Radovi su mu publicirani u „Digital Photo“ UK magazinu, te u nizu web magazina, primjerice: "Camera Obscura","BLUR-magazin", te art & literature "Walking Blind Magazine". Autor je fotografija korištenih za uređenje 5 CD ovitaka internacionalnih bendova. Aktivan je na više foto internet stranica na kojima ima svoje galerije. Član je ULUPUH-a od 2006. godine, a HZSU-a od 2012. godine. Živi i radi u Poreču.