obavijest

Maja Hrgović pobjednica Javnog poziva za kratku priču 'Jedna slika iz Domovinskog rata'



Ministarstvo branitelja u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom radiotelevizijom, Hrvatskim društvom pisaca i Vukovar Film Festivalom objavilo je pobjednike Javnog poziva za kratku priču 'Jedna slika iz Domovinskog rata', a najavljena je i druga faza projekta – ekranizacija najbolje kratke priče.

Na Javni poziv pristiglo je čak 150 kratkih priča, od čega su na današnjoj konferenciji za medije predstavljene tri pobjedničke. Prvu nagradu, koja uključuje novčani iznos od 8000 kuna te filmsku ekranizaciju osvojila je Maja Hrgović s pričom 'Povratak'. Drugu je nagradu, koja uključuje novčani iznos od 4000 kn, s pričom 'Miris oceana' osvojio Vlado Vurušić, dok je treću nagradu u novčanom iznosu od 3000 kn osvojio Damir Ocvirk s pričom 'Za tango je potrebno dvoje'.

Član povjerenstva iz Hrvatskog društva pisaca Tomica Bajsić predstavio je pobjednike i istaknuo da se prilikom ocjenjivanja pristiglih radova Povjerenstvo ravnalo prema književnoj i estetskoj vrijednosti, uspješnoj interpretaciji, cjelovitosti i autentičnosti pisanog izraza. 'Stiglo nam je jako puno zanimljivih projekata, a pobjednička priča Maje Hrgović književnim sredstvima izvrsno ukazuje na često zanemarivanu činjenicu da su žrtve rata ne samo vojnici, nego i članovi njihovih obitelji, djeca i supružnici, a povlači se i pitanje nestalih i trajnih trauma žrtava logora. Drugoplasirana priča Vlade Vurušića upečatljiva je metafora jedne generacije uvučene u rat, a treća priča Damira Ocvirka duhovna je, izvanvremenska, višedimenzionalna pa i glazbena alegorija na stradanje čovjeka.'
 
Na konferenciji za medije prisustvovali su i pobjednici Javnog poziva. Prisutnima se obratima Maja Hrgović, dobitnica prve nagrade, koja je rekla da se pišući ovu priču obračunala s vlastitim stereotipima. 'Inače ne vjerujem u pisanje kao terapiju, ali kada sam završila, shvatila sam da je to zaista bilo kao terapija. Ta priča o maloj djevojčici čiji je otac zarobljen u Domovinskom ratu i majci koja čeka na njegov povratak, stvarno je proživljena priča. Ono što sam ovime htjela postići je da jednu veliku, mučnu temu filtriram kroz priču o sudbini jedne obične obitelji i njihove male, zaboravljene traume.'

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Hrvoje Hribar najavio je i sljedeću fazu projekta – natječaj za scenarista i redatelja koji će uskoro raspisati Hrvatski audiovizualni centar, a koji bi u sebi sadržavao ideju adaptacije i redateljske razrade pobjedničke priče.

(M.K., 16.10.2013)