Preskočite na glavni sadržaj

30. Gavelline večeri

30. Gavelline večeri
Festival najboljih hrvatskih i regionalnih kazališnih ostvarenja Gavelline večeri u svojem jubilarnom, 30. izdanju održat će se u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu 'Gavella' od 3. do 13. listopada, a otvorit će ga u subotu 'Idomenej' Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Split u režiji Renea Medvešeka.
vrijeme: 03.10.2015.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: http://www.gavella.hr/

Tijekom devet festivalskih večeri zagrebačkoj će se publici u kazalištu u Frankopanskoj predstaviti devet predstava iz Splita, Rijeke, Sarajeva, Beograda, Maribora i Zagreba, od čega osam u konkurenciji za nagrade, dok će jedna, koja će igrati na zatvaranju festivala, biti prikazana izvan konkurencije.

Festivalski program, u odabiru ravnatelja Gavelle Borisa Svrtana, izvršne producentice Sonje Kovačić i dramaturga Dubravka Mihanovića, najavljen je pod zajedničkim nazivnikom "ljekovitost ansambl-igre": redom je riječ o naslovima koji, nošeni snažnim energijama izvođača uspostavljaju "živo, polemično, otvoreno zajedništvo između sebe kao pojedinaca, ali i između sebe i publike, stvarajući onu vrst partnerske igre koja uspostavlja 'suigru' s gledalištem, onaj fragilni, ali moćni Gavellin 'Mitspiel'".

Moćna mješavina filozofske igre i glumačke sposobnosti

"Idomenej" HNK-a Split najavljen je kao predstava "dirljiva u svojoj jednostavnosti i povjerenju u moć priče i glumca", nastala po tekstu suvremenog njemačkog dramatičara Rolanda Schimmelpfenniga.

U programu je u ponedjeljak 5. listopada i predstava "#radninaslovantigona" autorskog dvojca Jazmine Sequeire i Luciana Delprata u režiji Renate Carole Gatice i produkciji Zagrebačkog kazališta mladih.

Slijedi, u utorak 6. listopada, "Divlje meso" makedonskog dramatičara Gorana Stefanovskog i Narodnog pozorišta Sarajevo u režiji Dine Mustafića, "predstava koja nas pita jesu li ovi prostori doista 'prostori zaostalosti', a Europa prostor napretka i uspjeha, ili tako uspostavljena relacija ima i svoje naličje".

U srijedu 7. listopada kao jedina predstava koja ne igra na pozornici Gavelle, u Hrvatskom narodnom kazalištu Zagreb igrat će "Daleka zemlja" Arthura Schnitzlera. Produkcija zagrebačkog nacionalnog teatra u režiji Anice Tomić tragikomedija je "o nepodnošljivoj lakoći postojanja, jednog svijeta koji izumire i koji će ubrzo zauvijek nestati u ratu, o licemjerju kao društveno prihvaćenom ponašanju te njegovim posljedicama i razdirućem učinku na svijest i moral pojedinca".

Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca iz Rijeke izvest će u petak 9. listopada "Životinjsku farmu" Georgea Orwella u režiji Andrása Urbána, "predstavu izuzetne kolektivne energije, jakih simbola i naglašene političnosti, glasna i direktna, satkanu od buke i bijesa, pokreta i pjesme".

Domaćin Gavella u programu je s jednim od novijih naslova, "Kolovozom u okrugu Osage" po Pulitzerom nagrađenoj drami Tracyja Lettsa u režiji Slađane Kilibarde, u čijem su središtu žene nekoliko generacija.

Ponajbolje iz regije

Zagrebačka će publika na 30. Gavellinim večerima u nedjelju 11. listopada moći tako pogledati "Heddu Gabler" Henrika Ibsena u produkciji Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora i režiji Mateje Koležnik. "Očišćena do srži sukoba upisanih u vlastito tkivo, u scenografskom rješenju koje uvelike uvjetuje i način igre, predstava se prati kao triler, a doživljava kao egistencijalna drama s elementima tragedije", stoji u najavi.

Pretposljednja predstava Festivala, na programu u ponedjeljak 12. listopada, "Kazimir i Karolina" Odona von Horvatha i beogradskog Ateljea 212 u režiji Snežane Trišić, najbolja je predstava ovogodišnjeg "Sterijinog pozorja", gdje je osvojila i glumačke nagrade kao i nagrade za režiju i scenografiju.

Na kraju Festivala tročlano prosudbeno povjerenstvo, sastavljeno od dvoje istaknutih kazališnih djelatnika iz Hrvatske i jednog iz inozemstva, dodijelit će nagrade za najbolju žensku, odnosno mušku ulogu, za najbolju režiju te za najbolju predstavu "Gavellinih večeri".

Na svečanom zatvaranju Festivala, nakon dodjele nagrada, bit će prikazana još jedna predstava beogradskog Ateljea 212, ponovno Lettsov "Kolovoz u okrugu Osage" u režiji Ljiljane Todorović.

Nakon svake predstave, publika će imati priliku u atriju kazališta o predstavi razgovarati s dramaturginjom Muhoberac i glumcima kazališta Gavelle, Jelenom Miholjević, Barbarom Nolom, Nelom Kocsis, Hrvojem Klobučarom, Svenom Šestakom, Natašom Janjić, Ksenijom Pajić i drugima.

Tijekom trajanja festivala, u suradnji s Ogrankom mladih HDDU-a u Atriju kazališta održavat će se koncertna čitanja mladih hrvatskih dramatičara Lane Šarić, Dine Pešuta, Mile Pavičević i Rone Žulj, a u ponedjeljak, 12. listopada, u programu je i koncert Mate Matišića i benda.

Bogata povijest

Gavelline večeri prvi put su održane 1973. godine, a zbog ratnih okolnosti ugašene su 1991. Nakon obnove manifestacije 2005., ovo su jedanaeste Večeri u nizu.

Festival je do 2013. i svojeg 28. izdanja bio nacionalni festival, na kojem su gledatelji mogli vidjeti najbolje predstave javnih nacionalnih i gradskih kazališta u Hrvatskoj, da bi 2014. Gavelline večeri promijenile koncepciju te postale regionalni festival, pritom ostajući pregledom najkvalitetnijih ostvarenja hrvatskog kazališta u protekloj sezoni.

Od ove godine festival je doživio i prekretnicu u izborničkoj strukturi – mjesto izbornika sada zauzima "Gavellin trio", ravnatelj - dramaturg - izvršna producentica.

U svojih trideset godina trajanja i postojanja, Gavelline večeri nastoje promicati temeljno redateljsko i pedagoško načelo utemeljitelja toga kazališta Branka Gavelle: suigru.

"Na "Gavellinim večerima" tražimo suživot 'nijeme geste' i verbalne snage onih predstava koje se kvalitetom, poetikom i snagom izdvajaju u promicanju vrijednosti redateljske poetike, pedagoških načela, filozofskoga promišljanja i egzistencijalne snage utemeljitelja kazališta domaćina festivala i suutemeljitelja Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, dr. Branka Gavelle, i ostvaruju umjetničku i egzistencijalnu suigru s poetikom kazališta domaćina", stoji u najavi. (Hina)