radionica, kolonija

Radionica 'Ekstenzije čovjeka – Hakiranje tijela – Protetika'


vrijeme: 05.10.2013. 14-19,30 h
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4

Radionica izrade prostetičkih naprava pod nazivom ‘Ekstenzije čovjeka – Hakiranje tijela – Protetika’ pod vodstvom Nine Czegledy (Kanada) i članova Radione održat će se 5. listopada, od 14 do 19,30 sati, u Galeriji Klovićevi dvori u sklopu programa festivala Ekstravagantna tijela: Ekstravagantne godine. Radionica je besplatna i namijenjena je polaznicima starije životne dobi.

Prijave: 095/5815-748 ili radionice@kontejner.org

Radionica stavlja naglasak na tjelesna, spoznajna i društvena pitanja vezana za osobe starije životne dobi.

Protetika po principu “uradi sam” našla je svoj put do šire publike zajedno s razvojem 3D printanja, Arduino mikrokontrolera, priručne elektronike, slobodnog hardwarea i nosive tehnologije u hakerskim i stvaralačkim prostorima (hackerspaces i makerspaces) diljem svijeta. Stoga svatko može složiti naprave u vlastitome domu koje im mogu biti od pomoći.

Protetika svoju uobičajenu ulogu nalazi unutar medicine, znanosti i tehnologije. Ali što se dogodi kada se tim područjima pridruže “uradi sam” majstori kako bi izumili slične stvari? Svi koji odluče pohađati ovu radionicu mogu saznati kako izraditi jednostavnu protezu pomoću rukavice i Arduina, senzora, strujnih krugova i programiranja, kao i bilo kojeg drugog povoljnog materijala. Za izradu pokretnih dijelova, sudionici uče kako strujni krug spojen na senzore i motore stvara pokretni predmet putem mikrokontrolera koji služi kao mozak. Kroz praktične aktivnosti poput lemljenja i spajanja žica, uče se i osnove elektronike. Opširnije

Nina Czegledy, umjetnica, kustosica, nastavnica, radi nameđunarodnim projektima koji uključuju suradnju umjetnosti, znanosti i tehnologije. Promjenjiva percepcija ljudskoga tijela i njegovog okoliša, kao i paradigmatski pomaci u umjetnosti, uvelike su zastupljeni u njenim projektima. Održala je niz izložbi i objavila mnoštvo radova, osvojila nagrade, te pokrenula, vodila i sudjelovala na radionicama, forumima i festivalima diljem svijeta.

Trenutno vodi kustoski projekt SPLICE, At theIntersectionofArtandMedicine (Na sjecištu umjetnosti i medicine) koji je izložen u Vancouveru 2012. godine, te u Torontu i Mississaugi, kao i u Prattu u New Yorku ove godine. Organizirala je niz tematski povezanih okruglih stolova, performansa i radionica, uključujući i seriju o prostetici.

Radiona / Zagreb Makerspace - Udruga za razvoj 'uradi sam' kulture osnovana je kao kreativna posljedica i ekstenzija jezgre osnivača I'MM_ Media laba s ciljem jačanja scene open source kulture i samoodrživih produkcija, te povezivanja područja umjetnosti, znanosti i tehnologije. Radiona je pokrenuta sa svrhom stvaranja novih realiteta umreženih i suradničkih intermedijskih i novomedijskih praksi u skladu sa svjetskim trendovima DIY (do-it-yourself) i DIWO (do-it-with-others). Radiona.org fokusira svoje aktivnosti na edukaciju, istraživačke procese, umjetničke projekte, kustoske prakse, međunarodne i domaće intersektorske suradnje, samoobnovljive sisteme i društveno osviještena pitanja.

Voditelji radionice: Davor Jadrijević, Deborah Hustić, Gjino Šutić, Dijana Tješinski, Vana Gaćina

(R.P.B., 03.10.2013)