predstavljanje, projekcija

Ištvančićev kratki igrani film 'Recikliranje' u Češkoj i Turskoj


vrijeme: 16.10.2013. - 17.11.2013.
mjesto: Češka i Turska

Kratki igrani film 'Recikliranje' redatelja Branka Ištvančića uvršten je u službenu selekciju 54. međunarodnog festivala kratkog filma Brno16 (Brněnská 16) koji će se održati od 16. do 19. listopada 2013. u gradu Brnu u Češkoj i u selekciju programa Panorama 2. Ayvalik međunarodnog filmskog festivala koji će se održati od 14. do 17. studenog 2013. u gradu Ayvalik u Turskoj.

Međunarodni festival kratkog filma Brno16 (Brněnská 16) najstariji je redoviti festival kratkog filma u Češkoj i s dugom tradicijom i naglaskom na 16 mm filmovima. Sada se ovaj festival okreće digitalnim produkcijama i formama poput filmova snimljenih mobilnim telefonima i digitalnim kamerama. Ovo je 54. godina festivala posvećenog kratkom i animiranom filmu koji su snimljeni u digitalnim tehnologijama ili 16 mm filmskom vrpcom, a održavat će se u kino dvorani Art cinema u češkom gradu Brnu.

U drugom izdanju festivala u Ayvaliku u Turskoj ovaj film je uvršten u selekciju kao jedini film iz Hrvatske u konkurenciji od čak 560 pristiglih radova iz raznih zemalja svijeta.

'Recikliranje' je priča o romskoj obitelji s ruba Zagreba (otac Šaban, majka Šerifa, sin Ivan i još troje djece), koja u rano jutro odlazi na gradski deponij sakupljati robu. Pronađu gotovo nove košulju, odijelo i kravatu. Odjenu najstarijeg sina Safeta i svi skupa, zajedno sa susjedima, otiđu do najsuvremenijeg pogona za recikliranje. Safetu je prvi radni dan. Ideja priče je kroz recikliranje pokazati ciklus promjena koje zahvaća suvremeno društvo i jednu europsku metropolu. Romska obitelj skuplja, (reciklira), odjeću koja je ionako trebala završiti u tvornici za reciklažu, da bi uredila sina za posao u toj istoj tvornici.

Pored glavnih glumaca Slavena Knezovića, Ane Maras i Asima Ugljena zapažene uloge su ostvarili i Romi naturščici, a značajnu pomoć filmu i prilagodbu dijaloga na romski jezik pružio je Kasum Cana. Scenarist filma je Edi Mužina, direktorica fotografije Bojana Burnać, montažer Veljko Segarić, a autor glazbe je Semir Sammy Hasić.

Film je bio prikazan na brojnim svjetskim festivalima, a u kino distribuciji je prikazan u okviru omnibusa "Zagrebačke priče" u produkciji Propeler filma.

(R.P.B., 19.09.2013)