natječaj, izložba

Suvremena umjetnost i moda - poziv


prijava: 30.09.2013.
organizator: ULUPUH

ULUPUH poziva umjetnike da se uključe u projekt izložbe 'Imageination / Suvremena umjetnost i moda'. Izložba se tiče odjeće, tekstila, mode i kostima kao teme i medija u suvremenoj umjetnosti. Kustosica izložbe je Silva Kalčić, a radovi se primaju do 30. rujna 2013.

Radove u raznim medijima i područjima suvremene umjetnosti, poput slikarstva, kiparstva, arhitektonskih konstrukcija, ambijentalnih i prostornih instalacija, novih medija, performansa, happeninga, body-arta, procesualne i umjetnosti događaja, koji se tiču i uzimaju kao svoj materijal tekstil (draperiju, tkanje...), odjeću (modnu, anti-modnu, odjeću kao ready-made, kao kostim ili maska tj. kao potvrdu ili način promjene ili negacije identiteta) ili prisvajaju modne strategije poput omatanja, nabiranja, catwalka, samoprezentacije, komunikacijskog jezika), potrebno je dostaviti u digitalnom obliku: kao jpg, tiff, pdf, ppt, avi ili word document format, s kratkom (do 1800 znakova) biografijom i koncepcijom rada, s detaljnim tehničkim parametrima rada i načinom postava. Može se prijaviti najviše tri (3) rada.

Pravo na sudjelovanje na izložbi nije dobno, strukovno ili boravišno uvjetovano. Poželjno je, no nije uvjet, da rad nije do sad izlagan u Zagrebu.

Nazivom izložbe želi se asocirati na propalu hrvatsku modnu industriju za mlade, ali i vizualnu kulturu odnosno kulturu slike danas. Semiotika odjeće/odijela ovdje je razmatrana u značenju umjetničke poruke, umjetničko djelo transcedentira svojstvo fizičkog predmeta i priziva u gledatelja intencionalan stav – intencionalnost proizlazi iz njegova 'sloja koji daje smisao'.

Nitko nije izvan mode, koja je, kao i umjetnost, dio suvremene kulture no mnogi teoretičari mode danas insistiraju na strogoj razlučnoj definiciji mode i umjetnosti, kao post-postmoderni protiv-crossover. Moda je često u sinergiji s umjetnošću no tako da ostaje modom, primjerice Marca Jasobsa u suradnji s Murakamijem, koji Vouttonov monogram prožima s manga i neo-pop imaginarijem, srodnim radu Yoshimota Nare. Moda je, uostalom, smatrana previše povezanom s identitetom-identifikacijom nositelja, pa tako i statusnom, da bi je se moglo izlagati kao umjetnost dok još nije izašla iz mode. Suvremena umjetnost je iskustveni katalizator individualne slike stvarnosti života, kao i medij propitivanja novih (često alternativnih) mogućnosti za društvo.

Aplikacije se podnose isključivo online, putem prijavnice (link), zaključno s 30. rujna 2013. Rezultati selekcije biti će objavljeni 4. listopada na internetskoj stranici ULUPUH-a www.ulupuh.hr. Izložba će se održati od 29.1 listopada do 15. studenog 2013. i bit će popraćena studentskim radionicama.

Prijavnica

(I.P., 12.09.2013)