Preskočite na glavni sadržaj

Dodjelom nagrade 'Judita' zatvoreno 61. Splitsko ljeto

Dodjelom nagrade 'Judita' u Galeriji Meštrović je u petak kasno na večer završeno 61. Splitsko ljeto na kojem su tijekom 32 festivalska dana na 19 lokacija na otvorenom upriličene 52 izvedbe, a na programu su bile i po jedna operna, dramska i baletna premijera.  
vrijeme: 15.08.2015.
mjesto: Split
url: http://www.splitsko-ljeto.hr/

Nagrada "Judita", koju tradicionalno dodjeljuje Slobodna Dalmacija, pripala je za najbolji umjetnički rezultat u dramskom programu glumcu Slavenu Španoviću, dok su za najviši doseg u glazbenom programu nagrađeni violončelistica Kajana Pačko i gitarist Petrit Čeku.

Proglašavajući zatvorenim 61. Splitsko ljeto župan splitsko-dalmatinski Zlatko Ževrnja rekao je da je taj festival uspio sačuvati svoju dugu tradiciju.

"Dramska, plesna i glazbena umjetnost na Splitskom ljetu štite nacionalnu baštinu", istaknuo je Ževrnja.

Glumica Dara Vukić spuštanjem festivalske zastave i formalno je zatvorila 61. Splitsko ljeto. Prije svečanosti zatvaranja u Meštrovićevoj Galeriji, u obližnjim Meštrovićevim Crikvinama-kaštilcu održan je koncert Zagrebačkih solista, kojim je zaključeno ovogodišnje Splitsko ljeto.

Intendant splitskog Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Goran Golovko izjavio je novinarima da je zadovoljan učinkom te kulturne manifestacije.

"Unatoč smanjenim financijskim sredstvima uspjeli smo iznjedriti dobar i raznovrstan program", istaknuo je Golovko.

Izaslanik predsjednice Republike Andro Krstulović Opara ustvrdio je da je ovogodišnje Splitsko ljeto pripremano u teškim uvjetima i sa smanjenim financijskim sredstvima što je dovodilo u pitanje pojedine izvedbe, ali i kvalitetu festivala, koji je unatoč tomu, po njegovoj ocjeni, bio pozitivan.

"Nadam se da će 62. Splitsko ljeto biti pripremljeno s puno manje potresa, bez nedoumica i bez dišpeta", kazao je Krstulović.

Španoviću je "Judita" pripala za ulogu gluhonijemog Billya u predstavi "Plamena" Nine Raine, u režiji Slavice Knežević i izvedbi Kazališta Planet Art i Teatra Exit.

Prema obrazloženju, Španović je u ulozi gluhonijemog Billya, preciznim, iscrpnim i profesionalnim studijem gluhonijeme osobe uveo gledateljstvo u svijet čovjeka bez važnog osjetila zvuka, u prostor njegove apsolutne tišine zbog čega je prinuđen da neprekidno izgrađuje mostove prema svijetu čitanjem s usana riječi, umjetnim govorom ili zamišljenom izgradnjom zvukovnog oglašavanja onoga što samo vidi.

Dobitnici "Judite" u glazbenom programu festivala - Kajana Pačko i Petrit Čeku su, navodi se u obrazloženju, u sjedinjenom zvuku violončela i gitare otkrili bogatstvo umjetničkog dara sjajnih mladih glazbenika koji solistički ostvaruju osobite uspjehe u Hrvatskoj i inozemstvu. (Hina)