Preskočite na glavni sadržaj

Prema objektu - izložba u Rijeci

U petak, 7. kolovoza u 20 sati, u riječkom Malom salonu otvara se izložba Prema objektu, koja će predstaviti umjetnike: Julie Bena, Chiara Fumai, Riccardo Giacconi, Martin Horák, Zhana Ivanova, Carsten Recksik, Marina Sula, Petr Štembera, Avdei Ter-Organian, Todosch (Torsten Schlopsnies). Izložba je inicirana razmjenom rezidencijalnih i izložbenih programa MMSU-a i Future, Prag.
vrijeme: 07.08.2015.
mjesto: Rijeka, Mali salon
url: http://www.mmsu.hr/

Uz Cijepljenje iz 1975., Petra Štembere kojeg sažeto opisuje autorov statement - Kao što se obično radi u voćarstvu, ucijepio sam granu u svoju ruku - izložba okuplja radove umjetnika različitih generacija, nastale od devedesetih godina nadalje.
Nazvana je prema radu Avdei Ter-Organiana koji je 1992. otvorenje prvog umjetničkog prostora (artists space) u Moskvi prespavao u nesvjestici, zabilježen na podu izložbenog prostora.

I izložba nastaje kao komentar o tome kako na različite načine gubimo vlastiti subjektivitet, snagu volje i sposobnost djelovanja. Iako skulpturalna materijalnost može postati očiglednim dijelom spomenutoga, ne bi trebali zaboraviti na gospodarske, povijesne, političke procese moći, kojem je naš vlastiti subjekt već podvrgnut. U fokusu  su performativne prakse, jednogodišnji performansi i dugotrajni projekti koji otvaraju pitanja o vrijednostima koje pripisujemo objektima, o tehnološkim surogatima i vizualnim reprezentacijama naših vlastitih identiteta. Ujedno se radovima nastoji tematizirati pozicija i uloga suvremenog umjetnika/umjetnice. Ili riječima iz opisa rada Carstena Recksicka Drugi i ja: (...) koja je pozicija kulturnog radnika u umjetničkom sustavu te kako je uopće moguće parazitirati na glorifikaciji objekta?

Kustos: Michal Novotny, Futura, Prag.
Podrška: Ministarstvo kulture RH, Veleposlanstvo Republike Češke.