Preskočite na glavni sadržaj

Šipuš: arbitražna afera ne dovodi u pitanje kulturnu suradnju Slovenije i Hrvatske

Hrvatski ministar kulture Berislav Šipuš i njegova slovenska kolegica Julijana Bizjak Mlakar složili su se u ponedjeljak u Ljubljani kako aktualna 'arbitražna afera' ne može ugroziti kulturnu suradnju i zajedničke projekte dviju zemalja. 
vrijeme: 27.07.2015.
mjesto: Ljubljana
 
"Gotovo u glas novinarima smo nakon sastanka odgovorili da naši odnosi na području kulture i umjetnosti, suradnje, razmjene i zajedničkih projekata ne dolaze pod znak pitanja", rekao je ministar kulture Berislav Šipuš za Hinu.

"Naglasili smo važnost kulturnog dijaloga za rješavanje te situacije i kao kulturnjaci apelirali na otvorene razgovore", dodao je.

Sastanak dvoje ministara kulture održao se uoči večerašnjeg koncerta "V slogi je moč" ("U slozi je moć"), u Dvorani Marijana Kozine Slovenske filharmonije, gdje će u sklopu ovogodišnjeg Ljubljana festivala nastupiti Zagrebački solisti i Komorni orkestar Slovenske filharmonije.

U razgovorima su obuhvatili nekoliko tema od zajedničke važnosti za Sloveniju i Hrvatsku, među ostalim, pitanje položaja malih jezika i stvaralaštva na tim jezicima u okviru Europske unije. "Usuglasili smo se da ćemo podupirati naše kreativce, kao i njihovo pravo na autorsku naknadu", napomenuo je Šipuš.

Govorili su i o sve većem broju umjetničkih razmjena između dviju zemalja u proteklih nekoliko godina. "Tijekom 2015. u Sloveniji će se prirediti 35 hrvatskih kulturnih programa, što je za dvanaest programa više nego prošle godine", rekao je.

Značajan dio sastanka posvetili su području zaštite kulturne baštine i spomeničkih cjelina, odnosno pitanjima njihova revitaliziranja, restauriranja i dobivanja novih funkcija, osobito u kontekstu suradnje sa sektorom turizma s čime Hrvatska već ima dobra iskustva.

Dvije susjedne države dijele ista polazišta i u nekoliko multilaterarnih inicijativa koje se odnose na područje regije, a zajednički su im i stavovi prema pitanju filmske baštine koja je nakon raspada Jugoslavije ostala u Srbiji, koja upravo pregovara s Europskom komisijom.

U tom kontekstu, po Šipuševim riječima, baština filmske kulture trebala bi biti sređena u okviru postojećih pravila, kako bi Slovenija, Hrvatska, ali i ostale države, poput Crne Gore ili Makedonije imale pravo na dio baštine koju su stvarali i redatelji, scenaristi i drugi filmski djelatnici tih zemalja.

Od skorašnjih aktivnosti Šipuš očekuje dolazak slovenske kolegice na zatvaranje Dubrovačkih ljetnih igara, dok je među dugoročnijim planovima potpisivanje novog sporazuma o suradnji na području kulture između dviju zemalja, koji će se potpisati iduće godine i vrijediti za dvogodišnje razdoblje. (Hina)