Preskočite na glavni sadržaj

Klovićevi dvori besplatno za mlade i socijalno ugrožene do kraja ljetne sezone

Galerija Klovićevi dvori odlučila je kraj svoje ljetne sezone obilježiti besplatnim ulazom na svoje četiri postavljene izložbe i tako svoja vrata otvoriti publici koja je u vruće dane ostala u Zagrebu, a možda bi im cijena karte bile prepreka da posjete vrijedne projekte i postav galerije, rečeno je u utorak na konferenciji za novinare upriličenoj u povodu kraja ljetne i predstavljanja jesenske sezone.
vrijeme: 21.07.2015.
mjesto: Zagreb; Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski tg 4
url: http://gkd.hr/

Besplatan ulaz ponudit ćemo mladima do 25 godina, onima iznad 65 godina, nezaposlenima, socijalno ugroženim skupinama, svima koji bi možda zbog nedostatka novca naš prostor doživljavali elitistički i zaobišli ga, a ovako se nadamo da ćemo u iduća dva tjedna, do kraja ljetne sezone, privući djecu, roditelje, mlade i umirovljenike, kazala je u v.d ravnateljica Klovićevih dvora Jasmina Bavoljak.

Publika može svaki dan, osim ponedjeljka, te subotom i nedjeljom do 14 sati, pogledati retrospektivnu izložbu Žarka Bekera, ilustratora crtača i scenarista stripova, te izložba fotografija o stradanju Srebrenice, britanskog fotografa Tima Lovelessa. Te dvije izložbe otvorene su do 26. srpnja, a do 2. kolovoza može se razgledati izložba najvrjednijih djela talijanskih majstora što se čuvaju u Hrvatskoj "Sveto i profano – slikarstvo talijanskog baroka u Hrvatskoj", kao i dizajnerski postav izložbe "Primijenjeno & svakodnevno - suvremeni austrijski dizajn".

Ulaznice za pojedine izložbe u Klovićevim dvorima i dosad su bile snižene za studente i umirovljenike na 10 kuna, pojedinačna ulaznica za izložbe je 20 kuna, a za talijanski barok 30 kuna, no ravnateljica napominje kako je ljudima koji imaju male prihode zaista teško izdvojiti i 10 kuna pa će im galerija izaći u ususret i nastojati ići u smjeru stvaranja navike posjećivanja galerije i idućih sezona.

Novu sezonu otvara festival fotografija "Organ vida", TBF otvara koncerte urbane glazbe "Gričevanja"

Novu, jesensku sezonu Klovićevih dvora otvara 3. rujna međunarodni festival fotografije "Organ vida", koji će u dva festivalska tjedna postati mjesto susreta 30-ak inozemnih umjetnika i stručnjaka za fotografiju, a za publiku će cijeli program izložbi, predavanja, koncerata i radionica biti besplatan.

Nakon "Organa vida" kreće veliki zajednički projekt festivala tradicionalno vezanih za Gornji grad pa će od 24. rujna do 4. listopada cijeli Gornji grad, Klovićevi dvori, Plato Gradec oživjeti kombinacijom koncerata i partyja, robotičkih performansa, izložbi i radionica za djecu i odrasle.

Plato Gradec i Galerija Klovićevi dvori ove jeseni nastupaju pod zajedničkom inicijativom "Na Gornjem gradu", u sklopu koje će se predstaviti program "Gričevanja" - najvećeg besplatnog festivala urbane glazbe i kulture u Zagrebu, te "Device_art", jednog od vodećih internacionalnih festivala koji tematizira fenomenologiju robotike, gadgeta i naprava.

Festival "Gričevanje" koncertima na otvorenom zadnje četiri godine predstavlja relevantna imena regionalne glazbene scene, kao i mlade glazbene nade u usponu. Prvi u nizu koncerata ove sezone je nastup splitskog TBF-a.

Ulična umjetnost od spreja do weba

Opus Edite Shubert "Retrospektiva" otvara se 24. rujna, a od 26. rujna pa sve do kraja studenoga Klovićevi dvori predstavljaju izložbu "Street art, inovacija u srcu pokreta" koja se održava u sklopu Festivala Francuske u Hrvatskoj - Rendez-vous.

Izložba nudi povijesni pregled ulične umjetnosti od njezina začetka do 2000. godine, putem arhiva, fotografija, časopisa i propagandnih plakata.

Cilj izložbe je prikazati razvoj te discipline, od začetaka prije 45 godina, izuma boje u spreju pa sve do pojave weba i digitalizacije. Izložbom se želi pokazati da se street art vrednuje na razini umjetnosti, a ne vandalizma. Posjetitelji će se kroz tri interaktivne kreativne radionice sami moći okušati u mediju ulične umjetnosti.

Na današnjoj su konferenciji najavljene i izložbe za listopad i studeni : "Vela spila - Korčula prije Krista", zatim izložba "Menci Clement Crnčić" - retrospektivni pregled jednog od najznačajnijih hrvatskih pejzažista, te veliki izložbeni projekt najavljen za prosinac "Umjetnička baština Istre". (Hina)