Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Zoološki vrt u Zagrebu 1925.-2015.'

Izložba 'Zoološki vrt u Zagrebu 1925.-2015.'
Povodom 90. obljetnice osnutka Zoološkog vrta u Zagrebu, u Muzej grada Zagreba, u četvrtak, 23. srpnja, u 20 sati, otvara se studijska izložba 'Zoološki vrt u Zagrebu 1925-2015.' Izložba ostaje otvorena do 31. listopada.
vrijeme: 23.07.2015. 20,00
mjesto: Zagreb; Muzej grada Zagreba, Opatička 20
url: http://www.mgz.hr
Mjesto i značenje Zoološkog vrta u Zagrebu tijekom povijesti duge 90 godina nezaobilazna je činjenica u formiranju slike identiteta Zagreba. Kroz priču o Zoološkom vrtu ispričanu medijem izložbe prati se suživot životinja i ljudi, životinja i njihovih timaritelja, posjetitelja, upravitelja odgovornih za funkcioniranje vrta te njihovih brojnih suradnika zahvaljujući kojima se vrt stalno osuvremenjivao.

Izložba se velikim dijelom referira i na tijek medijskog praćenja novosti u Zoološkom vrtu, u dnevnom tisku te brojnim sačuvanim filmskim materijalima koji su bilježili ambijent, atmosferu i život u vrtu, od prvog filmskog zapisa 1926. godine do današnjih dana. Atrakcije vrta, dolazak prvih egzotičnih životinja i rekreiranje konteksta njihova života u vrtu – prvi majmun, prvi lav, prvi slon, prva žirafa, prvi morski lavovi – samo su neke od priča koje su prisutne na izložbi. Gotovo su uvijek tu i ljudi s kojima se životinje sprijateljuju, od Mije Filipovića, prvog Orpheusa Zoološkog vrta u Zagrebu, do svih drugih prijateljstava sa životinjama.

Specifičan medij izložbe omogućuje laku komunikativnost prezentiranih sadržaja, potiče interes te uključuje i velike i male posjetitelje koji su posredno ili neposredno, kroz tri generacije, do danas mogli obuhvatiti svoje doživljaje, emocije i iskustva povezana sa Zoološkim vrtom. Program igraonice za djecu, kao sastavni dio izložbe, potaknut je igrom – slagalicom Zoološki vrt iz fundusa Muzeja koja je bila vrlo popularna, a mogla se kupiti u trgovini Mavre Druckera, Ilica 39, u Zagrebu dvadesetih godina prošlog stoljeća.
Više o izložbi - ovdje.